Rechter spreekt vrouw die haar man doodde met een vleesmes vrij

0
377

DORDRECHT – Met een vleesmes doodde de 38-jarige Wil C. uit Papendrecht vorig jaar haar eigen man. Of ze dat opzettelijk deed, was de belangrijkste vraag tijdens de rechtszaak. Vrijdag oordeelde de rechter: de vrouw wordt vrijgesproken van doodslag. Wat ging daaraan vooraf?

Wil C. had op 23 oktober vorig jaar ruzie met haar man in hun woning aan de Guido Gezellestraat. Volgens de vrouw werd zij gewurgd en was haar echtgenoot niet te stoppen. “Hij riep: ‘Kutwijf, ik maak je morsdood’. Even later begon hij me te betasten. Hij leek wel een beest, ik was doodsbang.”

De vrouw pakte een mes uit de keukenla en hield dat voor zich uit, als afweer tegen haar man. “Ik had niet verwacht dat hij op mij af zou komen, maar omdat hij doorliep ging dat mes zo recht zijn borst in”, verklaarde ze eerder. Volgens de patholoog is niet vast te stellen of zij actief heeft gestoken of dat het slachtoffer er tegenaan is gelopen.

Daarom eisten de advocaat van Wil C. én de officier twee weken geleden al vrijspraak. De rechter neemt die conclusie over. “Er staat niet onomstotelijk vast dat zij opzettelijk heeft gestoken.”

Geen hoger beroep mogelijk
De schadeclaims die de nabestaanden hebben ingediend, worden daarom niet toegekend. Zij hebben tijdens de rechtszaak een ander beeld geschetst van de doodgestoken man. “Dat negatieve beeld is volledig verzonnen. Hij deed alles voor zijn gezin. Dit was geen ongeluk en ik hoop op de hoogste straf. De hele familie is verscheurd”, sprak zijn moeder.

Voor Wil C. blijft een straf dus uit. Omdat de officier van justitie vrijspraak had gevraagd, is er geen hoger beroep mogelijk. De vrijspraak is daarmee definitief.

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.