Kranslegging op Begraafplaats op 11/11 om 11 uur

0
318

PAPENDRECHT – Het 4-mei Comité, de Consul voor oorlogsgraven en Stichting Dorpsbehoud houden een herdenking van de Eerste Wereldoorlog op vrijdag 11 november om 11 uur ’s morgens op de Begraafplaats. Deze datum staat in veel landen bekend als ‘Remembrance Day’. Op 11 november 1918 0m 11:00 uur werd door een wapenstilstand een einde gemaakt aan de Eerste Wereldoorlog.

Ons land was in de jaren ’14-’18 neutraal, waardoor die vreselijke oorlog niet of nauwelijks deel is uit gaan maken van ons nationale geheugen. Tegelijkertijd is het een gegeven dat het uitbreken van WO II direct terug te voeren is op de manier waarop de Eerste Wereldoorlog is afgesloten. In min of meerdere mate dreigt nu weer eenzelfde situatie. Reden genoeg dus om voortaan aan beide ‘wereldbranden’ aandacht te besteden.

Er wordt verzameld op vrijdag 11 november om 10:45 uur bij de ingang van de Begraafplaats. Na een korte stilte zal bij de oorlogsgraven een ‘poppy wreath’ worden neergelegd. Dit is een krans met (papieren) klaprozen, zoals die in onder meer Groot Brittannië worden gebruikt. Vooraf aanmelden is voor deze plechtigheid niet nodig.