Woontraining voor kwetsbare jongeren kan van start

0
265
Foto: gemeente Papendrecht

PAPENDRECHT – In Papendrecht gaan ongeveer 15 jongeren begeleiding krijgen om weer zelfstandig te kunnen wonen. Gemeente, woningcorporatie Woonkracht10, Enver en Sterk Papendrecht hebben de samenwerking op dit gebied afgelopen week bekrachtigd.

Naar verwachting neemt de eerste jongere nog deze maand zijn/haar intrek in één van de woningen. De hoop is dat er vrij snel daarna nog een woning vrijkomt. Bovengenoemde organisaties slaan de handen ineen om dit (ondanks de krapte op de woningmarkt) mogelijk te maken.

Binnen iedere gemeente zijn er jongeren die om verschillende redenen niet meer thuis kunnen wonen. Zo ook in Papendrecht. Het gaat om jongeren die, met een steuntje in de rug, hun leven op de rails kunnen zetten. Omdat huisvesting ontbreekt, is dit nu niet mogelijk. Woonkracht10, de gemeente Papendrecht en het wijkteam Sterk Papendrecht willen daar verandering in brengen. “Wij willen deze jongeren tijdelijk een veilige woonplek aanbieden, zodat ze kunnen werken aan hun toekomst, ” licht wethouder Jaco van Erk toe.

Woontraining
De jongeren die deelnemen aan dit project betrekken woningen die in de loop van de tijd beschikbaar komen in de Cremerstraat, Douwes Dekkerlaan, Jacob Catslaan en de P.C. Hooftlaan. De opzet van de woonblokken en lage flats in deze straten draagt er namelijk aan bij dat bewoners van jong tot oud elkaar gemakkelijk en regelmatig tegen kunnen komen. De begeleiders vanuit Enver gaan dit nog versterken door activiteiten te organiseren, ondersteuning te bieden en een luisterend oor tussen bewoners over en weer te stimuleren.

Woonkracht 10 wil speciaal voor deze groep tien tot vijftien appartementen beschikbaar stellen. “Het aantal huuropzeggingen per jaar is niet voldoende om appartementen voor dit doel in te zetten. Daarom onderzoeken we of er bewoners zijn, die op vrijwillige basis willen verhuizen en door willen stromen naar een andere woning die beter bij hun situatie past”, aldus Gerda van Klerk Van Woonkracht10 .

Welke jongeren komen in aanmerking
In de woontraining zal Enver maximaal 15 jongeren tussen de 18 en 27 jaar begeleiden die behoefte hebben aan rust en groei in een veilige, rustige en dorpse omgeving. Het betreft kwetsbare jongeren uit de verlengde jeugdzorg, uitstroom Maatschappelijke Opvang, intramuraal Begeleid Wonen en jongeren die dak- of thuisloos dreigen te worden, op een wachtlijst staan voor Begeleid Wonen of die nu al ondersteuning hebben van bijvoorbeeld Sterk Papendrecht.

Voorwaarden voor jongeren om mee te doen aan de training zijn dat zij open moeten staan voor hulp, gemotiveerd moeten zijn en dat zij een dag invulling hebben, zoals school, werk of vrijwilligerswerk.
Timo Berkhoudt van Enver: “De jongeren moeten de vaardigheden hebben om in de woontraining zelf hun zorgvragen aan hun begeleiders te stellen. Andersom krijgen zij coaching en worden zij gestimuleerd om voor zichzelf te zorgen en hun woonvaardigheden te oefenen en te ontwikkelen.

In de Regionale agenda Kwetsbare Groepen zijn afspraken vastgelegd om jongeren met woontraining te begeleiden naar zelfstandig wonen. Dit past in het beleid van de gemeente Papendrecht dat iedere inwoner recht heeft op een dak boven het hoofd en dat niemand op straat komt te staan.