Sluiting Dordtse Sportboulevard afgewend

0
218
Foto: Rijnmond

REGIO – De dreigende sluiting van de grootste binnensportlocatie van Dordrecht is voorlopig afgewend. De gemeente schiet te hulp door voor het laatste kwartaal voor de helft van de huur (441.813 euro) uitstel van betaling te verlenen aan de organisatie achter de Sportboulevard. De verenigingen die van de locatie gebruikmaken zijn blij.

Het waren spannende maanden, toen de 73 sportverenigingen die gebruikmaken van de Sportboulevard de energierekening voor de uitbater van hun locatie zagen oplopen. Er werd gesproken over (tijdelijke) sluiting. Konden sporters nog wel basketballen, schaatsen, zwemmen en duiken deze winter? En de sportverenigingen hádden het al moeilijk vanwege corona.

Dinsdagmiddag kwam het verlossende woord van de gemeente Dordrecht. Waar men eerst nog omtrekkende bewegingen leek te maken, schiet men de organisatie die de Sportboulevard uitbaat nu te hulp. Ze hoeven de helft van de huur van het laatste kwartaal van 2022 voorlopig niet te betalen.

Overbrugging
Uitbater Dennis van Rijswijk is blij. “Dit is een stap in de goede richting en geeft perspectief.” Vooral het gebaar dat de gemeente meekijkt en meehelpt, vindt hij fijn. “Eerder deden wethouders wat uitspraken waar wij angstig van werden. Sluiting op onderdelen lag nog gewoon op tafel. Daar zit je niet op te wachten als je met je rug tegen de muur staat.” De gemeente heeft wel een aantal voorwaarden aan hun hulp verbonden.

Het uitstel van betaling van de huur voor het vierde kwartaal, grofweg zo’n 441.813 euro, is een overbruggingsregeling. Uiteindelijk hoopt de gemeente dat de plannen van de landelijke overheid de Sportboulevard kunnen helpen. “We weten dat de overheid op landelijk niveau aan een regeling werkt”, zegt een woordvoerder van de gemeente Dordrecht.

De voorwaarden van de gemeente richten zich met name op verduurzaming en energiebesparing van de locatie. Ook wil de gemeente inzage in de financiën van uitbater Optisport en gaan de gemeente en de organisatie eind december met elkaar in overleg over het vervolg.

Onderwaterhockey
Duiker en voorzitter van het gebruikersoverleg van de Sportboulevard Rob Weeda is blij. “Het is fijn dat deze stap is gezet. Het betekent dat onze verenigingen de activiteiten voorlopig kunnen voortzetten.”

Sluiting had het voortbestaan van veel verenigingen bedreigd, zegt Weeda. Door corona zijn ze al verschillende periodes dicht geweest, wat voor veel verenigingen betekende dat mensen hun lidmaatschap opzeiden. “Als we nu wéér hadden moeten sluiten, was dat echt gevaarlijk geweest. Want als je leden niets kunt bieden, waarom zouden ze dan contributie betalen?”

Weeda kan nu opgelucht ademhalen en gewoon doorgaan met de duiklessen en onderwaterhockey in het zwembad van de Sportboulevard. Dat is fijn, want zeker in de winter kunnen de duikers niet buiten trainen, lacht hij.

Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner Rijnmond.