Verenigingsleven komt in gevaar door stijgende energiekosten

0
316

DORDRECHT – Vrijwillige sportclub bestuurders luiden de noodklok: er heerst angst voor sluiting en er zijn dalende ledenaantallen door oplopende energierekening. Dit meldt het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) in een persbericht.

Bijna een derde van de verenigingsbestuurders overweegt hun accommodatie gedeeltelijk of volledig te sluiten tijdens de wintermaanden Een grote groep vrijwillige sportverenigingsbestuurders voelt zich over het algemeen onvoldoende gesteund door de overheid en maakt zich grote zorgen over de stijgende kosten door inflatie en de energiecrisis. Dit zou kunnen betekenen dat ruim 7.000 accommodaties niet toegankelijk zijn voor meer dan een miljoen in verenigingsverband sportende sporters komende winter. Verenigingsbestuurders slaan de handen ineen met de RVVB en de BAV (Belangen organisatie AmateurVoetbal) en starten samen een petitie, die het kabinet oproept snel met noodmaatregelen te komen.

Stichting RVVB maakt zich op basis van een enquête en reacties van meer dan 1200 vrijwillige verenigingsbestuurders ernstig zorgen over de toekomst van het verenigingsleven als op 28 november tijdens het sportdebat in de Tweede Kamer geen of beperkte steunmaatregelen worden toegekend. De Motie Mohandis van 7 juli 2022, ondertekend door PvdA (Mohammed Mohandis), CDA (Inge van Dijk) en GroenLinks (Lisa Westerveld) roept de minister van sport op om te kijken hoe sportverenigingen en -accommodaties ondersteund kunnen worden als zij door stijgende energielasten in de problemen komen.

De RVVB en de BAV roepen alle Nederlanders op ons culturele erfgoed, het verengingsleven te beschermen. Samen zorgen we ervoor dat al die amateur sportverenigingen, die belangrijk zijn voor ons allemaal, onze kinderen en de buurt, de deuren open kunnen houden.