Proef in Erasmus MC: doorwerken medewerkers met lichte klachten

0
230

ROTTERDAM – Het Rotterdamse academische ziekenhuis start met een zes weken durende proef waarbij medewerkers met lichte coronaklachten blijven doorwerken. Die proef start het Erasmus MC op het operatiecomplex van het ziekenhuis en is bedoeld als voorbereiding op een eventuele volgende grote golf. “We zouden het niet doen als het niet veilig zou kunnen.”

Eerder al maakte het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht bekend dat het personeel van het ziekenhuis met milde klachten ongetest mag doorwerken. Deze medewerkers moeten een mondneusmasker dragen en afstand houden. Ook dat ziekenhuis noemde het terugdringen van verzuim onder medewerkers als reden voor deze keuze.

Op Radio Rijnmond licht Johanneke Mulder, directeur Spoed, Peri-Operatief en Intensief van het ziekenhuis de proef toe. “Met de proef kijken we of we een goede manier hebben om medewerkers, mochten we last krijgen van een nieuwe coronagolf, onder bepaalde omstandigheden door kunnen laten werken, mochten de medewerkers dat zelf willen.”

In de proef worden zes weken lang op vrijwillige basis mensen geopereerd door medewerkers die corona hebben, maar met geen of lichte klachten. “We hebben veel ervaring met het werken met beschermingsmaatregelen, waardoor het in principe veilig moet kunnen”, zegt Mulder. De medewerkers zullen onder meer mondneusmaskers dragen, licht de medewerker toe.

Oplopende wachttijden
De proef komt ook voort uit een vraag van medewerkers tijdens vorige golven. Toen vroeg het personeel of ze niet toch op een veilige manier door konden werken. “Daarom kijken we daar nu naar. Iedereen is zoekende, om te voorkomen dat de zorg stil staat de volgende golf.”

Het ziekenhuis heeft, met name tijdens coronagolven, last van zorg die door personeelstekorten niet door kan gaan en daardoor oplopende wachtlijsten. “Dat willen we voorkomen in de toekomst”, zegt Mulder.
Ongetest doorwerken

Hoe gaat het vervolg eruit zien bij het Erasmus MC, na de proef? Dat gaat het ziekenhuis evalueren. “Eerst willen we de komende zes weken kijken hoe de proef gaat, daarna gaan we kijken naar de resultaten en eventuele vervolgstappen.”