Bijna helft Nederlanders vindt partner te dik

0
170

AMSTERDAM – Bijna de helft van de Nederlanders met een relatie vindt dat zijn of haar partner wel wat kilo’s kwijt mag raken. Dit blijkt uit onderzoek van TrustDeals. 40% zegt zelf minder hun best te doen qua uiterlijk ten opzichte van het begin van de relatie.

Het internationale couponplatform deed onderzoek naar de mening van Nederlanders omtrent de uiterlijke verzorging van hun (potentiële) partner. Hieruit blijkt dat mannen zich vaker schamen voor hun partner dan vrouwen. Ook de relatieduur is van invloed op hoe iemand zijn/haar partner ziet. Zo ervaren mensen die langer dan tien jaar een relatie hebben de minste schaamte, mensen met een relatie van één tot drie jaar het meest.

Partner minder aantrekkelijk
Verliefdheid kan verblinden. Een kwart van de Nederlanders geeft namelijk aan minder aantrekkingskracht te voelen voor zijn of haar wederhelft ten opzichte van het begin van de relatie. Meer dan de helft (51%) van deze groep heeft als reden dat de verliefdheid een stuk minder is geworden. 47% geeft aan dat hun partner aangekomen is in gewicht en hierdoor minder aantrekkelijk is. Ook verandering in gedrag wordt door 23% als reden genoemd.

De grootste afknappers
Een onverzorgd gebit? Dit is voor 71% van de Nederlanders de grootste afknapper als het gaat om hun (potentiële) geliefde. Roken (49%) staat op de tweede plek. Opvallend is dat vooral mannen aangeven roken een grote afknapper te vinden. Na een slecht gebit en roken komen de extra kilo’s op de derde plek van grootste no-go’s. Mocht je zelf minder je best doen, dan valt dat niet op. 40% zegt naarmate de relatie duurt minder moeite te doen dan aan het begin van de relatie. Toch ziet slechts 29% het gemak erin sluipen bij hun partner als het gaat om uiterlijk.

Wanneer de roze bril af gaat
De zogenoemde ‘honeymoonfase’ gaat volgens het merendeel van de respondenten (61%) binnen een jaar over. Toch zegt ruim een kwart dat de fase, waarin je nog helemaal hoteldebotel bent op elkaar, nooit verdwijnt in een relatie. Niet iedereen is het hier echter mee eens. Ruim één op de tien Nederlanders zegt dat de honeymoonfase al na drie maanden over is. Opvallend is dat dit vooral mannen zijn.

Oosterburen minder kritisch over geliefde
Hetzelfde onderzoek is ook in Duitsland uitgezet en wat blijkt: Duitsers zijn een stuk minder kritisch over hun partner. In Duitsland vindt slechts een kwart van de inwoners dat zijn of haar geliefde wel wat kilo’s kwijt mag raken. In Nederland geldt dit maar liefst voor bijna de helft van de bevolking. Daarnaast zegt het merendeel van de Duitsers nooit uit de honeymoonfase te komen, terwijl de meeste Nederlanders zeggen dat het na een jaar wel klaar is. Als het gaat om de grootste afknappers zijn de landen wel eensgezind: een onverzorgd gebit en roken zijn de absolute tegenvallers.