Dordrechts Museum werkt aan overzichtstentoonstelling Jan Veth

0
299
Jan Veth, Karen, 1892, olieverf op paneel, 49,3 x 35,6 cm, Stichting Kröller-Müller Museum, Otterlo

DORDRECHT – In het Dordrechts Museum wordt hard gewerkt aan de eerste grote overzichtstentoonstelling over de geboren Dordtenaar Jan Veth (1864-1925). De expositie toont straks het leven en werk van Jan Veth in al zijn veelzijdigheid: als avant-garde kunstenaar, portretschilder, tekenaar, prentmaker en schrijver over kunst. Voor het eerst worden onbekende werken uit privécollecties publiekelijk getoond naast bekendere museumfavorieten uit diverse musea. De expositie opent 18 februari 2023 onder de naam Het oog van Jan Veth. Schilder en criticus rond 1900.
Al op 25-jarige leeftijd had Jan Veth in 1889 in het Dordrechts Museum zijn eerste museale tentoonstelling. Inmiddels is het museum eigenaar van de grootste collectie met werk van Jan Veth in Nederland. Zo’n 60 schilderijen van Jan Veth komen in de tentoonstelling samen. Bijzonder is onder meer het grote Larense landschap van 1885 uit de Ashmolean Museum in Oxford en het kleurrijke dubbelportret van het Duitse bankiersechtpaar Max en Charlotte Warburg. Mede door een genereus bruikleen van het Rijksmuseum Amsterdam kunnen ook tientallen werken op papier worden getoond, aangevuld met schetsboeken, brieven en foto’s uit het archief van de kunstenaar. Schilderijen van kunstenaars als Breitner en Toorop en etsen van Rembrandt, laten zijn visie als invloedrijk kunstcriticus zien.

Veth is met recht een beschouwende geest te noemen. Iemand die de kunst en de mensen om hem heen observeerde en haarfijn vastlegde. In rake, realistische en ontroerende portretten bracht Jan Veth zijn modellen op het doek tot leven.
Die doortastende blik beperkte zich niet alleen tot zijn eigen kunst. Zijn intelligente en vlijmscherpe mening over de kunst van anderen was toonaangevend in de kunstgeschiedenis en zijn inzet voor het openbaar kunstbezit geldt nog tot de dag van vandaag. Ook stond hij, als groot Rembrandt-kenner, aan de wieg van Museum het Rembrandthuis en maakte zich als een van de oprichters van Vereniging Hendrik de Keyser, hard voor de zorg van historische gebouwen.

De expositie vertelt straks ook over de mens áchter de kunst. Brieven en geschriften, vooral de correspondentie met zijn echtgenote Anna Dirks, wekken de geesteswereld van deze imponerende kunstenaar tot leven. Bezoekers krijgen straks een uniek inkijkje: door het oog van de kunstenaar zelf. Een kunstenaar die nog te weinig mensen kennen, maar wiens nalatenschap vandaag de dag nog steeds en op verrassend veel plekken zichtbaar is.

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een rijk geïllustreerd boek (uitgeverij Waanders).

Het oog van Jan Veth. Schilder en criticus rond 1900.
18 februari t/m 3 september 2023