Deze Zuid-Hollandse gemeente heeft de hoogste energiequote

0
384
Afbeelding: Zonneplan

DEN HAAG – De gestegen energiekosten hakken er bij inwoners van de gemeenten Goeree-Overflakkee en Krimpenerwaard het hardst in. Zij zijn liefst 19,1 procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening. In Molenlanden bedraagt de zogeheten energiequote 19 procent, terwijl inwoners van Oegstgeest er met 14,8 procent het meest genadig van af komen. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van CBS-gegevens.

Zonneplan berekende per gemeente en provincie de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette dat af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling. In Goeree-Overflakkee liggen de maandelijkse energiekosten momenteel op 560 euro per huishouden, terwijl een doorsnee huishouden er 2933 euro verdient. Dat is bijna 800 euro minder dan een huishouden in Oegstgeest, terwijl de energiekosten daar vrijwel gelijk zijn. Al met al houden huishoudens in Wassenaar het meest over na betaling van de energierekening en in Delft het minst.

Papendrecht en omgeving
In Papendrecht is de energiequote 17,1 procent. Papendrecht zit daarbij iets boven het provinciale gemiddelde van 16,8 procent. Volgens het onderzoek houdt de gemiddelde Papendrechter 2356 euro over na de energierekening te hebben betaald. In Sliedrecht is de quote 17,8 procent en houdt men gemiddeld 2198 euro over. In Dordrecht gaat het om 17,9 procent en daar blijft gemiddeld 2218 euro over.

Hoogste energiequote in het Noorden
Inwoners van Drenthe, Friesland en Groningen komen gemiddeld genomen tot een energiequote van meer dan 22 procent. In Flevoland gaat het daarentegen om ‘slechts’ 15 procent. Ook in de overige drie Randstadprovincies valt dit getal relatief gezien nog mee, terwijl Zeeland en Noord-Brabant ertussenin zitten. Desondanks is het overal alle hens aan dek, want al bij een energiequote van 10 procent sprake spreken we van zogeheten ‘energiearmoede’.