Beelden van persfotograaf in beslag genomen en gewist bij huiszoeking in Alblasserdam

0
434

ALBLASSERDAM – De politie heeft maandagavond op instructie van de rechter-commissaris beelden van een persfotograaf in beslag genomen. Een deel van de opnames is gewist. De fotograaf maakte beelden van de doorzoeking van een woning in Alblasserdam. In dat huis woont de verdachte (77) die eerder op de dag in Limburg werd aangehouden in verband met een woningoverval aan de Puntweg in Kinderdijk, in de nacht van 1 op 2 december.

De fotograaf* werd door omwonenden getipt dat er bij de woning veel politie aanwezig was. Toen hij in de straat in de Vogelbuurt arriveerde, liet hij zijn perskaart zien. Vervolgens maakte hij op de openbare weg foto’s van de situatie ter plaatse. Ook stond zijn bodycam aan. Die beelden worden gemaakt als bescherming tegen soms agressieve betrokkenen omstanders.

De rechter-commissaris, die zich niet zou hebben willen legitimeren, wilde maandagavond dat de fotograaf de gemaakte beelden wiste. Daarna ontstond duw- en trekwerk. De fotograaf werd een aantal maal tegen een auto aangeduwd. Ook ging een agent op zijn tenen staan. De fotograaf riep hulp van omstanders in. Toen een man beelden van de in het nauw gedreven fotograaf wilde maken, kreeg die te horen dat hij in dat geval zou worden aangehouden.

De politie nam vervolgens het fototoestel en de bodycam van de fotograaf in beslag. Het digitale kaartje van de telefoon werd vervolgens uitgelezen op een laptop. Dat gebeurde in de woning van de verdachte.
Ook de beelden van de bodycam werden uitgelezen en opgeslagen. Er stonden privé-opnames op, maar ook gesprekken met buurtbewoners naar aanleiding van de woningoverval op de Puntweg in Kinderdijk. Na deze acties kreeg de fotograaf de apparatuur terug. Een deel van de opnames bleek te zijn gewist.

Nog goed uitzoeken
De Rotterdamse rechtbank laat in een verklaring weten dat de zaak nog goed moet worden uitgezocht. Daarvoor is meer overleg nodig met de betrokken fotograaf en de politie. Volgens de rechtbank is de persfotograaf maandagavond herhaaldelijk gevraagd om de bij de huiszoeking betrokken ambtenaren niet te filmen. “In de discussie die daarop volgde zijn gegevensdragers in beslag genomen en beelden gewist waarop een ambtenaar herkenbaar op beeld te zien was. De journalist heeft hierover zijn beklag bij de rechtbank en de politie gedaan. Journalistieke vrijheid is een groot goed en de rechtbank vindt het belangrijk dat journalisten hun werk goed kunnen doen.”

‘Tegen de afspraken in’
De politie bevestigt dat agenten in opdracht van de rechter-commissaris de apparatuur van de persfotograaf in beslag hebben genomen. “Dat is tegen de afspraken in die gemaakt zijn tussen de politie en de NVJ. Persvrijheid is een groot goed en journalisten moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. In goed contact met de fotograaf, betrokken agenten en de rechtbank kijken we hoe we dit recht kunnen zetten.”

‘Dit kan van geen kanten’
De fotograaf heeft de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) ingeschakeld. Die staat hem bij met een jurist. Secretaris Thomas Bruning vraagt zich af wat er fout is gegaan. “We willen als journalisten en fotografen nooit een verlengstuk van justitie zijn. Dat is belangrijk voor onze onafhankelijkheid. Daarom kunnen de door collega’s gemaakte beelden ook niet in beslag worden genomen. Dit kan van geen kanten.”

Het is niet voor het eerst dat een fotograaf in de regio Rijnmond wordt gehinderd. Een fotograaf uit Vlaardingen werd vorig jaar twee keer door de politie gehinderd bij het maken van foto’s. De chef van de politie bood hiervoor openlijk excuses aan. Ook kreeg de fotograaf een schadevergoeding.

*Op verzoek van de fotograaf wordt zijn naam in dit artikel niet genoemd.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.