Wasko gaat gebruikte luiers 100% recyclen

0
313
Foto: aangeleverd

PAPENDRECHT – Maatschappelijke kinderopvangorganisatie Wasko gaat in samenwerking met Afvalinzamelingsbedrijf Netwerk N.V. gebruikte luiers 100% recyclen op haar kinderdagverblijven (KDV’s). Wasko is hiermee één van de eerste kinderopvangorganisaties in de regio Alblasserwaard die hiermee aan de slag gaat.

Recyclen
Samen met het afvalinzamelingbedrijf Netwerk is per KDV locatie berekend dat Wasko over heel 2021 maar liefst 60.000 kilo aan luierafval heeft geproduceerd. Een enorme hoeveelheid afval, die vanaf nu op een duurzamere manier gaat worden verwerkt.

De eigen luiers van Wasko worden verzameld in een volledig lekvrije en geurdichte container om vieze luchtjes en ongedierte te voorkomen. Omwonenden zullen dus geen hinder ondervinden van de container. De luiers worden door afvalverwerkingsbedrijf ARN (in Weurt) onder hoge druk verhit (en dus niet verbrand). Dit zorgt ervoor dat virussen en bacteriën doodgaan. Zo blijven materialen over die hergebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan autobumpers en plastic straatmeubels. Er kan zelfs energie uit de materialen worden gewonnen.

Steentje bijdragen
Wasko is steeds meer bezig met verduurzamen. Zo loopt er intern het project ‘Wasko kleurt groen’ waarin bewustzijn wordt verhoogd én acties worden ondernomen om een steentje bij te dragen aan een duurzamere leefomgeving. Luierrecycling is hier een voorbeeld van. “Kinderen zijn onze toekomst en we zijn het dan ook aan hen verplicht er alles aan te doen om de leefomgeving te verbeteren. Bij Wasko zijn we heel bewust bezig met hoe we onze ecologische voetprint op allerlei manieren kunnen verkleinen”, aldus Rogier Vegter, directeur-bestuurder van Wasko Kinderopvang.

Testfase
In alle gemeentes waar Wasko actief is, heeft de kinderopvangorganisatie een locatie uitgekozen waar het eerst vier maanden gaat testen om te bepalen of het inzamelen en ophalen goed verloopt. Voor de gemeente Papendrecht is dit op KDV Benjamin. Zo zal er o.a. gelet worden op hoe het inzamelen en ophalen verloopt. Als de test geslaagd is, zal Wasko op al haar 19 KDV locaties een inzamelingscontainer plaatsen.