GGD waarschuwt voor gevaren van houtkachels

0
464

REGIO – Een open haard is gezellig en besparend, maar ook schadelijk en hinderlijk. De GGD Zuid-Holland Zuid waarschuwt voor de gevolgen van een houtkachel. Henk Klapwaard, arts medische milieukunde, beweert dat er in Nederland zelfs honderden doden per jaar vallen als gevolg van houtstook. “Voor buren levert het hinder op en het is altijd ongezond.”

Bij een gezond iemand valt dat nog wel mee, voegt Klapwaard toe, “maar mensen met een zwakke gezondheid is het helemaal een ellende. Die kunnen daardoor een aanval krijgen of in het ziekenhuis belanden”.

Ook de Dordtse milieuwethouder Tanja de Jonge erkent de gevaren en wil daar graag meer aandacht voor. Er zijn in de gemeente Dordrecht alleen nog geen regels om houtstook tijdens een bepaalde periode of in een gebied te verbieden. “We hebben daar geen middelen voor”, erkent de wethouder.

Volgend jaar is dat misschien anders. Op 1 juli 2023 treedt naar verwachting een nieuwe Omgevingswet in en op grond daarvan kan de gemeente een ander beleid maken. “Dan kan er ook op gehandhaafd worden”, vertelt De Jonge. “Vanuit de gezondheid en het milieu vind ik het goed om na te denken wat er acceptabel is.”

Voorlichting
Ronald Portier, naast houtstoker en Dordtenaar ook fractievoorzitter van de Socialistische Partij (SP) in Dordrecht, is in ieder geval niet voor een stookverbod. “Waar ik wel voor ben, is mensen goede voorlichting geven over hoe je op een efficiënte manier kunt stoken zonder dat het veel overlast veroorzaakt.”

De SP’er gebruikt zijn houtkachel “alleen voor de gelegenheid” en heeft zijn centrale verwarming deze maanden iets lager staan. Wie net als Portier graag de houtkachel wil aansteken, wordt wel geadviseerd het gebruik van droog hout en om online de gevaren van houtstoken op te zoeken.

Dit is een verhaal van onze streekredactie omroepen Drechtsteden.