Papendrecht vierde Nationale Vrijwilligersdag

0
216
Foto: aangeleverd

PAPENDRECHT – Ieder jaar op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag, dit wordt gevierd in heel Nederland en ook in Papendrecht. Vrijwilligers werden in het zonnetje gezet en er was extra aandacht voor vrijwilligerswerk. Na twee coronajaren waarin een Vrijwilligersontbijt niet mogelijk was, konden burgemeester Annemiek Jetten en wethouders, de vrijwilligers in Papendrecht dit jaar weer uitnodigen voor een samenkomst. Van 08.30 tot 10.30 uur schoven ongeveer 90 vrijwilligers van meer dan 30 verschillende organisaties aan in Grand Café Willaerts voor een ontbijt en een goed gesprek.

Beschikbaar en aanwezig
In haar openingstoespraak benadrukte burgemeester Annemiek Jetten dat ondanks vele veranderingen en ingrijpende gebeurtenissen in het afgelopen jaar, zoals bijvoorbeeld corona, de oorlog in Oekraïne en stijgende energieprijzen, vrijwilligers beschikbaar en aanwezig bleven. Heel veel organisaties konden op vrijwilligers blijven rekenen. Annemiek Jetten: “Fijn dat we hier met z’n allen bij elkaar zijn, op Nationale Vrijwilligersdag; aan het eind van een onrustig en bewogen jaar, waarin veel gebeurtenissen plaatsvonden die stevig ingegrepen hebben in het persoonlijke leven van velen. Meer mensen in de samenleving, inwoners in onze gemeenschap, die het moeilijk hebben en daarom de hulp van anderen goed kunnen gebruiken. U zet zich in vanuit een warm hart, maatschappelijk betrokken en vrijwillig voor UW organisatie, wat vaak voelt als uw kluppie. Waar u aan verknocht bent. En wat o zo belangrijk is. Want stelt u zich eens voor dat mensen als u er niet zouden zijn of allemaal een baaldag zouden hebben. Dan stond het maatschappelijk leven ook hier in Papendrecht… letterlijk stil”.

Cement
Vrijwilligerswerk is het cement en bindmiddel van een samenleving. Het is een goede en mooie manier van omzien naar elkaar. Vrijwilligerswerk maakt ook écht het verschil en zorgt ervoor dat een samenleving goed functioneert. Tijdens het vrijwilligersontbijt was er bijzondere aandacht voor een aantal vrijwilligers dat in het afgelopen jaar een koninklijke onderscheiding uitgereikt kreeg en door organisaties voorgedragen vrijwilligers.

Dick Stuij, vrijwilliger bij Gemiva Variant: “Het werk dat ik doe levert zoveel dankbaarheid op. Hier krijg ik zelf veel energie van. In mijn ogen is het echt een win-win situatie. Als ik er soms niet ben dan heb ik echt het gevoel dat ik word gemist”. Op de vraag wat ze de mensen hier vandaag mee wil geven zegt Inge Kooijman, vrijwilligster bij Muziekvereniging Excelsior: “zorg dat je het met plezier blijft doen, dan houd je het heel lang vol”.

Ook een ploeg van TV Papendrecht was aanwezig

‘Met elkaar maken we Papendrecht een beetje mooier’
Wethouder Jaco van Erk: “In het afgelopen half jaar dat ik nu wethouder sociaal domein ben in Papendrecht, heb ik al met heel veel organisaties, en vrijwilligers kennis gemaakt. En wat mij elke keer opvalt, is de grote betrokkenheid, de inzet, de passie en de bevlogenheid waarmee mensen dit ‘werk’ doen. Wij waarderen álle vrijwilligers. Of ze nu één keer per jaar betrokken zijn bij het organiseren van een cultureel evenement of iedere week klaar staan voor eenzame inwoners met een kop koffie en een praatje. Hoe groot of klein de inzet ook is, met elkaar maken we Papendrecht een beetje mooier”.

Het Vrijwilligersontbijt werd georganiseerd door het Vrijwilligerspunt van Sterk Papendrecht. Inwoners die nadenken over vrijwilligerswerk kunnen van het vrijwilligerspunt ondersteuning krijgen bij het vinden van een leuke uitdaging, iets dat bij hen past. Kijk eens op de website www.vrijwilligerspuntpapendrecht.nl of maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek vrijwilligerspunt@sterkpapendrecht.nl of 078 6154741.