Veel ‘hoogrisicojongeren’ in Papendrecht

0
237
Afbeelding: RTL Nieuws

PAPENDRECHT – Papendrecht komt op plek 108 in de ranglijst van gemeenten die het grootste risico lopen om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws naar ondermijnende criminaliteit in Nederland.

In de zogeheten Onderwereldkaart vergeleek RTL Nieuws alle 352 Nederlandse gemeenten op basis van twintig indicatoren die iets zeggen over het risico op ondermijning, zoals leegstand, schulden of wapenhandel.

Papendrecht scoort met name slecht als het gaat om het aantal ‘hoogrisicojongeren’. Papendrecht staat hier op plek 15 (6,8 procent), hetgeen inhoudt dat er naar verhouding in slechts14 gemeenten meer van dergelijke jongeren zijn. Hierbij gaat het met name om jongeren die dreigen in de drugscriminaliteit terecht te komen.

Papendrecht staat op plek 109 (6,5 procent) als het gaat om huishoudens met problematische schulden en en op plek 162 (0,79 procent) wat betreft inwoners die verdacht worden van een ‘ondermijnend delict’.

In onze regio valt met name Dordrecht op: onze grote buur staat op plek 16 in de ranglijst. In Dordrecht vormt wapenhandel een duidelijk probleem: de stad staat op plek 6 in de lijst wat betreft dit onderwerp. Ook inwoners die verdacht worden van een ondermijnend delict zoals oplichting, witwassen, afpersing of drugshandel (1.64 procent) en huishoudens met problematische schulden (10.7 procent) zorgen ervoor dat Dordrecht hoog scoort op de kaart.

Zwijndrecht scoort ook vrij hoog op de lijst: plek 77. Sliedrecht staat op plek 135 en Alblasserdam op 144. Molenlanden doet het goed op de lijst: deze plattelandsgemeente staat op plek 288.

Bekijk de volledige kaart via de website van RTL Nieuws.