Hans van Dongen verlaat De Willem

0
226
Foto: aangeleverd

PAPENDRECHT – Na een periode van 23 jaar gaat Hans van Dongen als afdelingsmanager van de brugklassen het Willem de Zwijger College verlaten om met pensioen te gaan. Donderdag 15 december was zijn warme en gezellige afscheid met hier en daar humoristische steken onder water.

Hans had altijd al voor ogen dat hij in het onderwijs wilde werken. Na de opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding werd hij gymleraar in Rotterdam-Schiebroek aan een VMBO-IVBO-school. In 1999, na 19 jaar, kwam hij op de Willem. Dat scheelde reistijd en was handig, want hij woonde inmiddels met zijn gezin in Papendrecht. Hij begon als leraar lichamelijke opvoeding en maatschappijleer. Twee jaar later werd hij brugklascoördinator.

Hans had het naar zijn zin op school en met name de fijne contacten met leerlingen, collega’s en ouders zorgden ervoor dat hij het volhield.

Basisscholen
Het mooie aan zijn werk vond hij dat de samenwerking met de basisscholen heel plezierig was. Bij de leerkrachten van groep 8 was hij altijd welkom om leerlingen ‘door te spreken’. De zogenaamde ‘krokettenlunch’ met hen was altijd heel gezellig en bijzonder zinvol. Het was de missie van Hans om ervoor te zorgen dat brugklasleerlingen zich zo snel mogelijk thuis voelen op de middelbare en ook dat zij gezien worden. Iedere morgen bezocht Hans alle brugklassen om afwezigen te noteren, om nieuws door te spreken, maar ook om te horen over het wel en wee. Vaak kwamen dan op maandagochtenden de voetbaluitslagen ter sprake: Hans is fan/supporter van een bekende voetbalclub. Dan zorgde een plagerijtje over en weer voor het nodige (leed)vermaak. Tot zijn nieuwe knie jaren geleden werd gerealiseerd voetbalde Hans bij VV Papendrecht. Daar was hij ook trainer en jeugdcoördinator.

De Willem gaat Hans vast en zeker missen, maar de leerkrachten van groep 8 ook. Hans was voor hen, maar ook voor de ouders van (toekomstige) brugklasleerlingen ‘het gezicht van de school’. Zo zeiden die leerkrachten niet: ‘Ik ga de Willem bellen”, maar: “Ik ga Hans bellen!” als er zaken over groep 8-leerlingen besproken moesten worden.