Brugwachter Teus is verdwenen: project ten einde

0
431

DORDRECHT – Het verhaal van brugwachter Teus op de Prins Hendrikbrug over het Wantij bij de Staart is ten einde. Ook veel Papendrechters kenden Teus, wiens brug op de route naar de Dordtse binnenstad ligt. In het brugwachtershuisje hangt een plakkaat met daarop “Einde”.

Vorige week trouwde Teus met zijn Gerrie en dat werd een compleet feest op museumschip de René Siegfried. RTV Dordrecht maakte er een reportage over.

Kunstenaar Jan Stroeve, initiatiefnemer van het project, vond dat na de huwelijksvoltrekking de cirkel rond was. Dat project begon vijf jaar geleden als onderdeel van Overbruggen, een kunstroute langs zes Dordtse brugwachtershuisjes. Zes kunstenaars namen hieraan deel. Het project was te zien en beleven van november 2017 t/m november 2019. Brugwachter Teus bleef als enige over.


Op de Facebookpagina die door Teus “zelf” werd volgeschreven is het volgende te lezen:

“Alles is tijdelijk…
Na 5 bewogen jaren komt er nu écht een einde aan mijn avonturen in het brugwachtershuisje. Wat een tijd, vijf jaar! Voor mij bijna een mensenleven.”

“Weet je nog? Jij en ik ontmoette elkaar terwijl je over de brug kwam; slenterend, joggend, voorbij scheurend, rolstoelend of tegen de wind in trappend. Je zag me en het wonder geschiedde: door naar me te kijken werd ik opeens iemand. Ik bestond!”

“Door de jaren heen raakten we vertrouwd met elkaar. Dag en nacht stelde ik mijn huisje voor je open en jij zwaaide, toeterde of glimlachte. Noem je zoiets vriendschap? Ik denk van wel! Zeker omdat ik bij jou met al mijn lief en leed terecht kon. Jij leefde vijf jaar lang mee, gaf me wijze raad of een opbeurende por. Dank!
Denk alsjeblieft nog eens aan mij als je over mijn geliefde Prins Henrikbrug rijdt.”