Marion Koopmans: griep zoals vóór corona

0
335

REGIO – Steeds meer mensen hebben griepklachten als koorts en luchtwegproblemen. De klachten worden veroorzaakt door meerdere virussen, waarvan het griepvirus er eentje is, aldus topviroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC op Radio Rijnmond.

Het gezondheidsinstituut Nivel verzamelt wekelijks alle ziektes en aandoeningen die worden gemeld bij de huisarts. Vanaf augustus neemt het aantal mensen gestaag toe dat zich met griepachtige klachten meldt bij de dokter.

Volgens Koopmans keren we terug naar de situatie van voor de pandemie, en is er geen reden tot zorg. “Er zijn veel mensen ziek, en je ziet de cijfers omhooggaan. Dat valt op, omdat alle maatregelen die we de afgelopen winters hebben genomen om ons te beschermen tegen corona, ook hielpen tegen die andere infecties.”

Uit de cijfers van het Nivel blijkt dat, naast corona, vooral virussen als het metapneumovirus -dat luchtweginfecties bij jonge kinderen veroorzaakt- en het RS-virus rondwaren. Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen en is met name gevaarlijk bij baby’s.

Nu we twee coronawinters van relatief weinig griep en andere virusinfecties achter de rug hebben, denken sommige mensen dat we aan de vooravond staan van een soort inhaalslag, met andere woorden: dat er meer mensen griepklachten krijgen dan normaal. Koopmans: “We weten niet hoeveel mensen uiteindelijk ziek worden. Maar we hebben nog geen enkele aanwijzing voor een inhaalslag.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.

Het artikel is aangepast op 22 december, om 11:54 uur.