Kachel uit, maar toch een torenhoge energierekening: 4 vragen over aanpassing maandtarief

0
255
Foto: Hans Hulswit

REGIO – Het energieverhaal van Anja uit Zuid-Beijerland heeft veel losgemaakt. Bij haar staat de kachel op 16 graden. Toch moest ze van haar energieleverancier honderden euro’s per maand meer betalen. Omdat het verhaal tot zoveel reacties leidde, belde Rijnmond met Joyce Donat van de Consumentenbond over deze kwestie en stelde haar vier vragen.

1. Zijn er regels voor het vaststellen en aanpassen van het maandtarief?
Het maandtarief wordt vastgesteld op basis van je verbruik van het afgelopen jaar en verdeeld over twaalf maanden. Die inschatting is nu te hoog omdat heel veel mensen korter zijn gaan douchen en de thermostaat lager hebben gezet. Volgens het CBS ligt het gasverbruik gemiddeld 25 procent lager.

Bij de meeste energieleveranciers kun je online je maandtarief met maximaal 20 procent verlagen. Wil je meer verlagen? Dan moet je bellen met de klantenservice. Dat vergt veel geduld, zegt Donat. “We kennen het verhaal dat je elke keer minimaal een half uur in de wacht staat.”

Energiemaatschappijen hebben vanwege de energiecrisis hun klantenservice in korte tijd moeten uitbreiden en kennelijk levert dat slecht geïnformeerd en slecht opgeleid personeel op. “Het is treurig én zorgelijk dat je na dat lange wachten meerdere keren slecht wordt geïnformeerd. Als klant ben je van deze medewerkers afhankelijk.”

2. Anja kwam er bij de klantenservice niet doorheen. Wat kun je dan doen?
De Consumentenbond adviseert om een officiële klacht in te dienen. “Op de website van Eneco kan je een klachtenformulier invullen. Als je dat doet, kom je bij een andere afdeling terecht en krijg je binnen twintig dagen antwoord”, zegt Donat. Als het probleem dan nog niet wordt opgelost, kun je naar de geschillencommissie Energie stappen. Dat duurt langer: je moet je verhaal goed onderbouwen en het kost tussen de 25 en 152 euro (wat je terugkrijgt als je in het gelijk wordt gesteld).

Anja ging van 300 naar meer dan 1000 euro per maand. Ze wilde dat bedrag halveren, maar daar zou Eneco niet mee akkoord zijn gegaan. Bovenop de standaardverlaging van 20 procent, had de klantenservice 10 procent extra verlaging moeten aanbieden, dus 30 procent in totaal. Eneco betreurt de slechte ervaringen van Anja, maar blijft bij een maximale verlaging van 30 procent.

De Consumentenbond vindt zo’n limiet onzin. “Het zou moeten afhangen van de situatie. Stel iemand heeft zonnepanelen geïnstalleerd. Dan moet de rekening met meer dan 30 procent omlaag kunnen. Als je aannemelijk kan maken dat je veel minder verbruikt, dan hoort een energiemaatschappij daarnaar te luisteren”, zegt Donat, die ook aangeeft dat op de website van Eneco niets over een maximale verlaging van 30 procent staat.

3. Heeft een slimme meter voordelen?
Volgens de Consumentenbond heeft driekwart van de huishoudens een slimme meter, ook Anja heeft er een. Daarmee toon je makkelijker aan dat je minder verbruikt. “Door de slimme meter zie je ook dat het een sport wordt om te besparen en een mooi bedrag terug te krijgen”, zegt Donat.

Maar de slimme meter verandert niet de spelregel dat het maandtarief wordt vastgesteld op basis van je jaarverbruik. “Anders zou je in de zomer heel weinig betalen en in de winter heel veel.” Ook kunnen klanten niet kiezen voor een laag maandtarief en een naheffing bij de jaarafrekening. In de voorwaarden van het contract staat dat je akkoord gaat met vooraf afrekenen. Energieleveranciers kopen energie ook vooraf in. “Dan is het niet logisch dat je pas achteraf betaalt”, zegt Donat. “Het zou ook veel incassotrajecten opleveren.”

4. Is een elektrisch kacheltje is goedkoper?
Denk niet zomaar dat elektrisch stoken goedkoper is. We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld waarin je een ruimte wilt verwarmen. Voor 1 kuub gas via de ketel heb je ongeveer 10 kWh uit een elektrisch kacheltje nodig. Let op: een kacheltje heeft 100 procent rendement, bij de cv-ketel is dat 80 procent. Er gaat namelijk warmte verloren via de schoorsteen en verwarmingsbuizen.

Voor 1 kuub gas heb je dus 8 kWh nodig. Afhankelijk van je energiecontract zal stoken op gas goedkoper zijn, zeker met het gunstigere energieplafond voor gas, zegt de Consumentenbond. 1 kuub gas kost 1,45 euro en 8 kWh gaat 3,20 kosten.

“Maar meestal gebruik je die elektrische kachels een stuk slimmer”, zegt Donat. “Je warmt er niet het hele huis mee op, maar bijvoorbeeld overdag alleen je werkkamer. Het is lastig te berekenen, maar het ligt voor de hand dat je op deze manier meer dan de helft van de warmtevraag kunt beperken. Dan is met prijsplafonds het elektrisch stoken al goedkoper.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.