Chemours vecht eigen, nieuwe vergunning aan

0
239
Foto: Hans Hulswit

REGIO – Het chemische bedrijf Chemours gaat de zojuist verkregen nieuwe milieuvergunning aanvechten. Het bedrijf zegt niet te kunnen voldoen aan de daarin gestelde eisen.

De uitstoot van GenX stoffen is inmiddels met 99 procent teruggebracht en de nieuwe vergunning eist nu dat in 2025 ook de uitstoot van andere gevaarlijke stoffen met 99 procent wordt gereduceerd. Volgens Chemours is dit nu technisch nog niet mogelijk. Het bedrijf stelt dat de benodigde technieken alleen in concept bestaan. De provincie denkt daar anders over.

Chemours wil de strenge eisen door de rechter laten schrappen. Ook wil het bedrijf dat er geen eisen worden gesteld aan de uitstoot van stoffen waarvoor nog geen Europese richtlijnen zijn vastgesteld.

Ook de waterschappen en de drinkwaterbedrijven vechten de nieuwe vergunning aan. De laatste willen liever helemaal geen GenX stoffen in het water, die zij er dan uit moeten halen.

De gemeenten Papendrecht, Dordrecht, Sliedrecht, Molenlanden en Zwijndrecht hebben besloten geen bezwaar te maken tegen de nieuwe vergunning.

Bron: AD De Dordtenaar