Ambulancedienst kwaad op vandalen die AED-kast opblazen: ‘Oerdom’

0
261
Foto: Facebook Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid

DORDRECHT – Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid is op zoek naar de vandalen die woensdagnacht een AED-kast hebben opgeblazen met vuurwerk. De kast hing aan de Vest 179 in Dordrecht en is mogelijk inwendig beschadigd door de actie.

De Zuid-Hollandse ambulancedienst is op zijn zachtst gezegd niet te spreken over het vandalisme. “Andermans eigendommen opblazen met vuurwerk is sowieso hersenloos. Maar als je uitgerekend een AED-kast uitkiest voor deze bezigheid, dan ben je oerdom”, schrijft de ambulancedienst op Facebook.

Door het vuurwerk is de AED-kast mogelijk inwendig beschadigd, maar de defibrillator is nog wel aanwezig.

Zes minuten om levens te redden
AED-kasten kunnen iemands leven redden bij een hartstilstand en nu deze beschadigd is kan dit grote gevolgen hebben. “In een noodgeval zullen burgerhulpverleners nu met een AED van verder weg moeten komen. Als dat langer dan zes minuten duurt, kan het letterlijk het verschil betekenen tussen leven en dood”, valt te lezen in het Facebookbericht.

Het duurt waarschijnlijk nog even voordat het apparaat wordt vervangen. De AED is eigendom van de gemeente Dordrecht. Het zal minstens enkele dagen duren en misschien zelfs weken voordat er vervanging beschikbaar is.

Hartveilige stad
Via Facebook roept de ambulancedienst mensen op om de politie te bellen als zij meer weten over het vandalisme. De opgeblazen AED-kast is de laatste kast die in Dordrecht werd opgehangen en zelfs feestelijk werd onthuld door wethouder Rik van der Linden. Met de komst van deze kast werd heel Dordrecht hartveilig gemaakt. Dat betekent dat er genoeg AED-kasten door heel Dordrecht hingen.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.