Jongeren kunnen langer thuis wonen zonder gevolgen voor uitkering

0
242

REGIO – De leeftijdsgrens van de kostendelersnorm wordt vanaf 1 januari 2023 verhoogd van 21 jaar naar 27 jaar. De Eerste Kamer heeft op 29 november ingestemd met deze wetswijziging. Dit betekent dat thuiswonende jongeren tot 27 jaar niet meer mee tellen voor de hoogte van de uitkering van hun ouders.

Peter Heijkoop (voorzitter GRS* Drechtsteden): “Het verhogen van de leeftijdsgrens van thuiswonende kinderen kan voor veel gezinnen echt verschil gaan maken. In deze tijd van stijgende kosten is iedere euro die extra is er één. Het zorgt er ook voor dat kinderen weer thuis kunnen gaan wonen omdat ze bijvoorbeeld hun energierekening op hun studentenkamer niet meer kunnen betalen.”

Kostendelersnorm
Bij de kostendelersnorm telt het aantal huisgenoten mee voor de hoogte van uw bijstandsuitkering. Hoe meer volwassen personen in een huis wonen, hoe lager de uitkering. Volwassenen die een woning delen krijgen daardoor een lagere bijstandsuitkering omdat woonkosten gedeeld kunnen worden. De kostendelersnorm geldt ook voor huishoudens met meer dan vijf personen.

Bericht
Begin 2023 krijgen inwoners waar nu de kostendelersnorm wordt toegepast bericht van de sociale dienst over de wijziging in de kostendelersnorm. Inwoners hoeven hier zelf geen actie voor te ondernemen.

* Gemeenschappelijke Regeling Sociaal