Weerman Ed Aldus: zeer warme oudejaarsdag, temperatuurrecords sneuvelen vrijwel zeker

0
283
Foto: KNMI

REGIO – Op oudejaarsdag nog even een terrasje pakken? Aan de verwachte temperatuur zal het niet liggen. Rijnmond-weerman Ed Aldus verwacht met 15 graden een extreem warme 31 december in onze regio, een recordtemperatuur voor die dag. In Limburg kan het zaterdag wel 19 graden worden, een temperatuur waar de lente zijn vingers bij aflikt.

“Als we dit halen, dan verbreken we bij ons het temperatuurrecord van oudejaarsdag vorig jaar. Toen werd het 14 graden, en daar gaan we zaterdag vrijwel zeker overheen”, zegt de Rijnmond-weerman.

Er hoort wel een extra waarschuwing bij, met name voor de mensen die tijdens de jaarwisseling vuurwerk gaan afsteken. “De wind is vrij pittig. Landinwaarts kunnen windstoten voorkomen van wel 60 kilometer per uur. Uitkijken dus.”

Weergeschiedenis
In Nederland registreert weerinstituut KNMI sinds 1956 de temperaturen systematisch. Hedendaagse weerrecords worden altijd gebaseerd op die metingen.

Vóór 1956 werden de temperaturen natuurlijk ook vastgelegd. Op basis van een meting van 4 december 1953, gedaan in het Limburgse Buchten, wordt er er deze oudejaarsdag weergeschiedenis geschreven.

In Buchten noteerden weerkundigen die dag een temperatuur van 17,8 graden, tot dit moment de warmste decemberdag ooit in Nederland gemeten. Maar met een voor Limburg voorspelde 19 graden voor oudejaarsdag 2022, gaat na 70 jaar ook dat record vrijwel zeker uit de boeken.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.