PAPENDRECHT – Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst die maandag plaatsvond in het gemeentehuis werd de derde C.J.M. de Bruin Waarderingsprijs uitgereikt door oud-burgemeester Kees de Bruin. Deze derde prijs ging naar muziekvereniging Excelsior. Bij het toekennen van deze prijs wordt gekeken naar activiteiten op het gebied van geschiedenis, promotie en identiteit.
Juryrapport
Muziekvereniging Excelsior is een vereniging die haar sporen in Papendrecht meer dan verdiend heeft. Al ruim 100 jaar levert de vereniging een belangrijke bijdrage aan de identiteit van Papendrecht. Door de lange geschiedenis van deze vereniging is de voortdurende bedrijvigheid van de leden ook een manifest van de historie van Papendrecht. Al meer dan 100 jaar luistert de vereniging herdenkingen, festiviteiten en andere jaarlijkse hoogtijdagen op met muziek op hoog niveau. Uit oude foto’s blijkt keer op keer: bij alle Papendrechtse hoogtepunten was Excelsior van de partij.
Muziekvereniging Excelsior is een grote, bruisende vereniging met oog voor participatie van jong en oud, een groep geschoolde muzikanten die ook een belangrijk aandeel heeft in het culturele educatieprogramma dat de gemeente op Papendrechtse basisscholen uitdraagt, een club medeburgers die haar Papendrechtse wortels ook in de wijde omtrek belijdt tijdens concerten, een jonge, vitale organisatie die in de gemeente van onschatbare waarde is. De grote concerten die de vereniging geeft in ons Papendrechtse theater worden dan ook door heel veel inwoners bezocht.
Om tot een finale afweging te komen, vraagt de jury aan ‘n genomineerde partij om te omschrijven waarvoor het geldbedrag van € 2.000,- dat onderdeel is van de prijs, zal worden aangewend. Het antwoord van Rutger Tromp, de voorzitter van Excelsior, gaf uiteindelijk de doorslag: Tijdens het Nieuwjaarsconcert Excelsior in 2020 ging een nieuwe compositie in première, Dijkwerken, waarin de componist Peter Habraken, die het stuk in opdracht van de muziekvereniging maakte, significante hoofdstukken uit de Papendrechtse geschiedenis heeft verwerkt.
Habraken maakte daarbij gebruik van de archieven van Stichting Dorpsbehoud. Daarmee werd zijn stuk een ode aan Papendrechts erfgoed, met name de dijken die Papendrecht in de loop der jaren met meer of minder succes tegen 3 het wassende water beschermden. Excelsior is voornemens het stuk professioneel op te nemen en uit te brengen, en zal daartoe het prijzengeld aanwenden. Dat voornemen was voor de jury de kers op de taart. De jury feliciteert bij deze het bestuur van Muziekvereniging Excelsior van harte met het winnen van deze Papendrechtse waarderingsprijs.
Over de jury en de prijs
De ‘ C.J.M. de Bruin-Waarderingsprijs’ is door en op initiatief van de gemeenteraad van Papendrecht ingesteld op de bijzondere raadsvergadering ter gelegenheid van het afscheid van burgemeester De Bruin. Dit gebeurde op 29 september 2016.
Tweejaarlijks wordt deze prijs uitgereikt aan een persoon, instelling of bedrijf die heeft bijgedragen aan de bevordering van de kennis over de geschiedenis en identiteit van Papendrecht. Het is tegelijkertijd zowel een prijs van waardering voor geleverde prestaties alsook een stimulering aan zowel de prijswinnaar als aan andere personen, instellingen en bedrijven om hiermee verder te gaan en zich op dit gebied te onderscheiden.
De jury wordt gevormd door een drietal juryleden, die benoemd zijn door het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Papendrecht, te weten mevrouw Mariëlle Stolker en de heren Erik Groeneweg en Kees de Bruin (voorzitter). Zij werkt volgens een eerder opgesteld reglement. Het secretariaat en financieel beheer wordt verzorgd door de gemeente. De prijs ontvangen betekent een algemene erkenning, waardering en stimulering en gaat vergezeld van een oorkonde, beeldje en geldbedrag van € 2.000,- te besteden aan de onderscheiden werkzaamheden.
Eerdere winnaars waren de Heerlijkheid van Papendrecht in 2018 en Pieter van Wijngaarden in 2020.