Topman Boskalis zinspeelt op vertrek uit Nederland

0
427

PAPENDRECHT – Topman van Boskalis Peter Berdowski heeft in een interview op Radio 1 gezinspeeld op een mogelijk vertrek van zijn bedrijf uit Nederland. In het programma Sven op 1 zei hij: “We moeten de balans nog opmaken. Die heeft voor Nederland geen forse beweging naar de positieve kant gemaakt in het afgelopen jaar.”

Boskalis zetelt al vele jaren aan de Gantelweg. Het bedrijf is wereldwijd actief met baggerwerkzaamheden, maar ook met het bergen van schepen. Zo was het bedrijf in 2021 betrokken bij het lostrekken van de in het Suezkanaal vastgelopen Ever Given.

Rechtspositie onzeker
Berdowski vindt dat Nederland geen goed land meer is voor bedrijven die exporteren. Hij verwijst daarbij naar de wet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, die binnenkort wordt ingevoerd. “We zijn niet tegen maatschappelijk verantwoord ondernemen en daar doen we ook veel aan. Maar we krijgen ook de verantwoordelijkheid voor niet nader genoemde thema’s die dan voor de Nederlandse rechter getoetst kunnen worden.” De topman van Boskalis stelt dat het bedrijf veel projecten in verschillende landen heeft. “Op ieder moment kan dan bij de rechter worden getoetst of wij een project mogen uitvoeren en dan kan worden gekeken naar mensenrechten of CO2-uitstoot of natuurbehoud.” Hij vindt dat de rechtspositie van Boskalis te onzeker wordt.

Vergroenen is lastig voor Boskalis meldt Berdowski omdat er nog geen goede alternatieven voor fossiele brandstoffen. Veel projecten waaraan het bedrijf zullen meer CO2 uitstoten, zoals een luchthaven in de Filipijnen

Bron: Transport Online