Provincie organiseert Burgerrraad G1000 Zuid-Holland

0
150
Afbeelding: aangeleverd

ZUID-HOLLAND – Van januari tot maart organiseert stichting G1000.nu het Burgerberaad G1000Zuid-Holland. G1000.nu is door de Provincie Zuid-Holland, op initiatief van Provinciale Staten, verzocht om dit Burgerberaad te organiseren. Tijdens een Burgerberaad gaat een groep door loting geselecteerde inwoners aan de slag met actuele maatschappelijke vraagstukken.

Donderdag 12 januari is de eerste bijeenkomst in Rotterdam.

Proces Burgerberaad
Het Burgerberaad in de provincie Zuid-Holland gaat over actuele maatschappelijke opgaven. Met elk thema gaat een groep van 160 deelnemers aan de slag. In Rotterdam werken deelnemers aan het onderwerp ‘Wonen’; in Bodegraven gaan ze aan de slag met de ‘Toekomst van het platteland’ en in Oud-Beijerland met de thema’s ‘Leefbaarheid’ en ‘Verkeer en vervoer’.

De ideeën van deelnemers worden uitgewerkt tot concrete voorstellen, waarover de deelnemers via stemming bepalen of ze in het Burgerakkoord komen. De deelnemers zijn door loting geselecteerd. Naast de inwoners zullen ook ambtenaren, werkgevers en politici deelnemen.

Uitkomsten Burgerberaad
De uitkomst van het Burgerberaad is het Burgerakkoord. De deelnemers overhandigen dit akkoord aan de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Die gaan hier vervolgens mee aan de slag en gebruiken dit voor de coalitie-onderhandelingen na de verkiezingen. In een partnerovereenkomst hebben zij aan Stichting G1000.nu een verantwoording toegezegd. Dat betekent dat de provincie de voorstellen ofwel overneemt, ofwel publiekelijk uitlegt waarom (nog) niet.