SIMAV-molenaars strijden mee tegen wateroverlast

0
162
Foto: Mark Dwarswaard

ALBLASSERWAARD – Door aanhoudende regenval steeg het waterpeil in de derde week van januari tot ongekende hoogte. Ook in de Alblasserwaard bleef dat niet onopgemerkt. De regenval was in korte tijd al twintig millimeter boven het maandgemiddelde uitgekomen. De waterwegen vulden zich ver boven het gemiddelde waterpeil van de maand januari.

Meerdere dagen en nachten pompten de gemalen van het waterschap om het water af te voeren. Er kwam echter meer water bij dan verwerkt kon worden. Verschillende molens, waaronder die van molenstichting SIMAV, zijn om die reden volop aan het malen. Deze eeuwenoude machines malen tientallen kuub water per minuut de polder uit.

Enthousiast
Enthousiaste molenaars laten molens doen waar ze honderden jaren geleden voor gemaakt zijn: water afvoeren. Zo helpen ze mee aan droge voeten in de Waard. Afgelopen zaterdag 14 januari bleek bij de Molenkade in Groot-Ammers ca. vijftien centimeter water afgemalen waardoor het zomerpeil weer werd bereikt.

Een stevige wind zorgde ervoor dat de molens hun werk konden doen. Elektrische gemalen hebben in de achterliggende eeuw de plaats van windmolens ingenomen om ook bij ontbrekende wind het waterpeil van de polders in toom te houden. Bij extreem wateroverlast blijken de molens onverminderd goed te werken en zonder het milieu te belasten de polders te bemalen.

De Molenstichting SIMAV beheert in totaal 36 Rijksmonumenten in de Alblasserwaard / Vijfheerenlanden, waarvan 33 ‘volwaardige’ molens. Het doel van deze stichting uit 1956 is het in stand houden van dit historisch erfgoed voor komende generaties. SIMAV doet haar werk met circa 70 onbezoldigde vrijwilligers, zowel molenaars als allerlei specialisten. Het (algemeen) bestuur van de molenstichting bestaat uit de zeven gemeenten in deze regio en het Waterschap Rivierenland.