Stakingen aangekondigd in streekvervoer in onze regio na mislukt cao-overleg

0
148
Foto: aangeleverd

REGIO – Buschauffeurs, machinisten en conducteurs van het streekvervoer in onze regio zijn opgeroepen om donderdag en vrijdag hun werk neer te leggen. Tijdens een cao-overleg konden de vakbonden en de werkgevers het niet eens worden, meldt vakbond FNV. Dat betekent dat op deze twee dagen alleen NS en de metro’s en trams van RET volledig volgens de normale dienstregeling rijden.

Het cao-overleg tussen de vakbonden en de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) werd hervat, nadat het streekvervoer afgelopen jaar in september en oktober ook al plat lag vanwege stakingen. Toch reed destijds 70 procent van de bussen alsnog via de dienstregeling.

In de nacht van dinsdag op woensdag zaten de vakbonden en de VWOV tot diep in de nacht met elkaar aan tafel, maar tot een akkoord is het niet gekomen. De werkgevers deden tijdens het overleg een loonbod van 8% vanaf 1 januari 2023. Het voorstel van de werkgevers is een cao van 1 jaar, met een loonsverhoging van 8%. Het totale bod van de werkgevers, inclusief andere maatregelen, staat volgens een persbericht van de VWOV gelijk aan een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van 11%. De VWOV vertegenwoordigt de bedrijven Arriva, EBS, Keolis Nederland, RET, Transdev en Qbuzz

De vakbonden hebben nu het personeel van het streekvervoer opgeroepen om donderdag en vrijdag te staken.

Ultimatum
Door stadsvervoerpersoneel (in Rotterdam) en medewerkers van NS wordt niet gestaakt, want deze werknemers hebben een eigen cao. Dat betekent dat de trams en metro’s van de RET wel volgens de normale dienstregeling rijden, maar een deel van de RET-bussen niet. Om welke bussen het precies zal gaan, is nog niet bekend.

CNV Vakmensen roept, in tegenstelling tot FNV, hun leden op niet direct tot actie over te gaan deze week. “CNV wil eerst nog formeel een ultimatum stellen aan de werkgevers met al hun eisen”, laat vakbondsbestuurder Hanane Chikhi weten. “Als ze daaraan niet willen voldoen, gaan we vanaf dat moment onze leden oproepen om in actie te komen en gaan we samen met FNV acties organiseren.”

Dit is deels een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.