Eén op de 22 woningen in Zuid-Holland is onbewoond

0
280
Afbeelding: aangeleverd

DEN HAAG – In 2022 was 4,6 procent van de woningen in Zuid-Holland onbewoond. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl op basis van cijfers die het CBS onlangs publiceerde. Met name de huursector kent relatief veel leegstand. 6,3 procent van de Zuid-Hollandse huurwoningen had geen bewoner, tegen 3 procent van de koopwoningen. In de gemeente Noordwijk is de leegstand relatief het grootst, terwijl Krimpen aan den IJssel juist het kleinste percentage onbewoonde woningen kent.

Van de 1.724.095 woningen in Zuid-Holland die het CBS op 1 januari 2022 telde hadden er 79.651 geen bewoner. Dat is opmerkelijk stelt Slimster, omdat het CBS onlangs nog berichtte dat bijna 900.000 Nederlanders wel zouden willen verhuizen. Vanwege de woningnood wil het kabinet tot 2030 jaarlijks dan ook 100.000 extra woningen laten bouwen. Desondanks is er in veel gevallen een logische verklaring wanneer een woning onbewoond is.

Papendrecht en omgeving
Papendrecht steekt relatief gunstig af tegen de omliggende gemeenten. In onze gemeente staat 2,99 procent van de woningen leeg. Bij koopwoningen gaat het om 1,7 procent, terwijl van de huurwoningen 5,3 procent geen bewoner heeft. Dordrecht kent een leegstand van 4,95 procent, waarbij van de koopwoningen 2,8 procent leeg staat en van de huurwoningen 7,85 procent. In de directe omgeving van Papendrecht doet alleen Hendrik-Ido-Ambacht het beter: daar staat 2,5 procent leeg: 2,1 procent van de koopwoningen en 3,49 procent van de huurwoningen.

Meeste leegstand in Noordwijk
Verreweg de meeste leegstand vinden we in de gemeente Noordwijk. Daar is één op de dertien woningen (7,8 procent) officieel onbewoond. Bij huurwoningen gaat het zelfs om 11,2 procent. Na Noordwijk volgen Den Haag (7,1 procent) en Wassenaar (6,7 procent). In de gemeente Krimpen aan den IJssel gaat het daarentegen om slechts 2,2 procent van de woningen, nog een stuk minder nog dan in Leiderdorp (2,3) en Midden-Delfland (2,4).

Landelijk gezien komt de meeste leegstand voor in de provincie Zeeland. Daar is ruim één op de dertien woningen officieel onbewoond. Liefst vier Zeeuwse gemeenten staan in de top-10 wat betreft het hoogste percentage onbewoonde woningen. In die lijst komen we verder vier van de vijf Waddeneilanden tegen en de Noord-Hollandse kustgemeenten Zandvoort en Bergen.