Flinke schoorsteenbrand bij villa in Dordrecht

0
203
Foto: Rijnmond

DORDRECHT – In de schoorsteen van een villa aan de Prunuslaan in Dordrecht heeft donderdag vanaf ongeveer 14:30 uur een flinke brand gewoed. De brandweer rukte uit met twee wagens. Ze wisten het vuur te doven door het brandende roet binnen in de schoorsteen met de ijzeren kettingen van een *ramoneur van de wanden te slaan. Dat belandde daardoor in de haard op de begane grond.

De bewoners moesten vanwege de rook naar buiten. Het sein brand meester was een uur later nog niet gegeven, volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. “Maar de situatie is inmiddels wel onder controle.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.

* Een ramoneur is een stuk gereedschap dat wordt gebruikt door de brandweer om een schoorsteenbrand te doven. De ramoneur bestaat uit een aantal stukjes stalen ketting van ongeveer 50 cm lang, met aan het eind van die kettingen stukjes hoekijzer. Door de ramoneur in de schoorsteen tot beneden te laten zakken en deze met rukken weer omhoog te halen, slaat men de in brand staande roet-en kool resten van de schoorsteenwand. Deze deeltjes worden door de collega’s beneden opgevangen en afgeblust.