Verdachte schietpartij Walburg heeft lang strafblad

0
416
Foto Minh Nghia Vuong: politie

REGIO – De 49-jarige man die wordt gezocht voor de schietpartij bij winkelcentrum Walburg is al jaren bekend bij politie en justitie en heeft een lang strafblad.

Zo werd Minh Nghia Vuong in juni 2017 veroordeeld tot een gevangenisstraf. De man pleegde in 2015, samen met twee andere mannen, een gewelddadige overval op een geldloper in een winkelcentrum in Zoetermeer. Hij dreigde daar onder meer met een vuurwapen en maakte 260.000 euro buit.

De man was ook betrokken bij een poging tot een overval in winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam en hij werkte aan de voorbereiding van andere overvallen, blijkt uit stukken van de rechtbank in Den Haag. De in 1973 in Vietnam geboren Minh Nghia Vuong maakte hierbij steeds gebruik van gestolen auto’s en kentekenplaten. Hij zou op een zeer professionele manier te werk zijn gegaan. De Vietnamese vluchteling, die eind jaren 70 naar Nederland kwam, is volgens het AD gehaaid, vandaar zijn bijnaam: Lucky.

Wanneer hij is vrijgekomen is onduidelijk.

Vaker veroordeeld
Volgens het AD is de man sinds 2004 meerdere keren veroordeeld. Onder meer vanwege meerdere overvallen, afpersing en het stelen van auto’s. De politie laat aan de krant weten dat de Vietnamees moeilijk te pakken is en een breed netwerk heeft in het criminele milieu. In 2010 werd hij na een rip deal in Rotterdam opgepakt en kreeg hij 6,5 jaar cel.

In 2013 stond hij voor de rechter op verdenking van de diefstal van een scooter, bestelbus, auto’s en kentekenplaten in de regio Den Haag. Volgens het OM stelde hij toen ook geld beschikbaar voor de productie van speed in India.

Een woordvoerder van het OM benadrukt dat de man “levensgevaarlijk” is en dat mensen daarom direct 112 moeten bellen als ze hem zien.

Bron: NOS