Volksuniversiteit organiseert lezing over Vermeer

0
182
'Het straatje' van Johannes Vermeer

PAPENDRECHT – De Volksuniversiteit organiseert een lezing over de 17e-eeuwse Hollandse schilder Johannes Vermeer. Aanleiding is de overzichtstentoonstelling over deze Delftse kunstenaar in het Rijksmuseum in Amsterdam.

In het voorjaar presenteert het Rijksmuseum voor het eerst in zijn geschiedenis een overzichtsexpositie van Johannes Vermeer. Met bruiklenen vanuit de hele wereld zal dit de grootste Vermeer-tentoonstelling-ooit worden. Het Amsterdamse museum heeft zelf 4 meesterlijke stukken van de Delftse schilder, waaronder het internationaal geliefde “Melkmeisje” en “Het straatje”. Ook topstukken van Vermeer op de expositie zijn “Meisje met de parel”, “De geograaf”, “Schrijvende vrouw met dienstmaagd”, en “Vrouw met de weegschaal”.

Ook bijzonder is dat er werken worden getoond die nooit eerder voor het publiek in Nederland te zien waren: het nog maar zeer recentelijk gerestaureerde “Brieflezende vrouw aan een open raam” van de Gemäldegalerie Alte Meister van Dresden is daar een voorbeeld van dat voor de expositie-bezoeker niet gemist mag worden.

Met ongeveer 35 schilderijen kan gezegd worden dat Vermeer een klein oeuvre heeft nagelaten. Vanwege de zeldzaamheid, worden Vermeers werken bij uitzondering uitgeleend. Vanwege de verfijnde schilderkunst van zijn werken, is een tentoonstelling ervan een verrukking voor het oog en het hart.

De lezing vindt plaats in het VU-gebouw De Springplank op donderdag 16 februari om 19:30 uur. en wordt verzorgd door Dhr. Hoo Man Chan. De entree bedraagt 18 euro.