Workshop ‘Aandachtig luisteren’ voor vrijwilligers

0
282
Foto: aangeleverd

PAPENDRECHT – Vrijwilligers die een maatje zijn voor iemand, ontmoetingsactiviteiten organiseren of huisbezoeken brengen aan ouderen, die weten het als geen ander. Om echt contact te maken met iemand en een goed gesprek te voeren, moet je allereerst goed kunnen luisteren.


Daarom organiseert Vrijwilligerspunt Papendrecht workshops om vrijwilligers hierbij te ondersteunen. Deze workshops zijn speciaal bedoeld voor vrijwilligers die (soms best moeilijke) gesprekken voeren met inwoners.
De workshops worden gegeven door een docent van Luistergoud (voorheen de Luisterlijn). Luistergoud biedt workshops in ‘luistergesprekken’ voor iedereen die zich vrijwillig inzet voor de medemens.

Tijdens de workshop ‘Aandachtig luisteren’ verbeteren de deelnemers hun luistervaardigheid. Luisteren lijkt passief maar wanneer je écht naar iemand luistert is dat een actieve bezigheid. Je biedt niet alleen je aandacht aan, maar je zet ook vaardigheden in; vaardigheden die leiden tot een beter contact. Deze vaardigheden zijn bijvoorbeeld: aandachtig zijn, aansluiten en doorvragen. Hiermee leert men om betere, helpende gesprekken te voeren. Gesprekken waarin de gesprekspartner zich echt gehoord en gezien voelt en waarin de vrijwilliger ook goed voor zichzelf zorgt.

De workshop ‘Aandachtig luisteren’ bestaat uit 1 bijeenkomst van 3 uur en wordt gehouden op dinsdag 28 februari van 19:00 tot 22:00 uur. De workshop is gratis voor vrijwilligers en medewerkers van vrijwilligersorganisaties. Wil je graag deelnemen? Stuur dan een e-mail naar aanmelden@sterkpapendrecht.nl of bel 078 6154741. Een medewerker van het Vrijwilligerspunt neemt daarna contact met je op.

Voor vrijwilligers die al eerder een luisterworkshop hebben gevolgd bieden we de workshop ‘Verdiepend luisteren’ op donderdag 23 februari. Ook hiervoor kunnen vrijwilligers en medewerkers van vrijwilligersorganisaties zich aanmelden.