In- en uitchecken met betaalpas in bus en trein Qbuzz in Zuid-Holland

0
265

REGIO – Het reizen met bussen en treinen van Qbuzz in de regio Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem is gemakkelijker geworden. Vanaf dinsdag 31 januari kunnen reizigers behalve met hun OV-chipkaart ook in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard en ook met een mobiel.

Het betalen in het OV gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe ze betalen. Reizen met het openbaar vervoer wordt daardoor steeds gemakkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink gefaseerd ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.

In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. In een groot deel van Nederland is dit al mogelijk, waaronder in de regio Drechtsteden, Molenlanden en in bussen in Gorinchem en in de treinverbinding MerwedeLingelijn Dordrecht – Geldermalsen vv. Een volledig overzicht staat op www.ovpay.nl. Eind maart is het in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard mogelijk in heel Nederland.

Gemakkelijk, maar wel even opletten!
Reizen met een betaalpas is heel eenvoudig: dit gaat precies hetzelfde als met de OV-chipkaart. Het is belangrijk dat bij het in- en uitchecken dezelfde betaalpas of creditcard wordt gebruikt. Haal daarom de betaalpas, creditcard of OV-chipkaart uit de portemonnee of pasjeshouder, zodat de gewenste pas wordt gebruikt. Een betaalpas/creditcard van plastic en een mobiele versie worden als twee afzonderlijke passen gezien, ook wanneer ze zijn gekoppeld aan dezelfde bankrekening.

Hoe betalen met OVpay?
Reizigers kunnen vanaf vandaag bij Qbuzz in de regio Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem in- en uitchecken met:

· een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, of SNS;
· een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
· alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
· een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;
· en natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart en barcode.

Reizigers die overstappen op bus, tram of metro van RET in Rotterdam of reizigers die overstappen op bus of tram van U-OV in Utrecht, wordt geadviseerd om nog wél met de OV-chipkaart te reizen.

Reisoverzicht
De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV.

In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

Innovatieprogramma
In- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2024. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop. Informatie voor reizigers over OVpay is te vinden op qbuzz.nl/dmg/ovpay.

Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op: www.ovpay.nl.