Ongeval A15: ‘Ik heb veel ongelukken gezien, maar zoiets nog nooit’

0
246
Foto: Rijkswaterstaat

REGIO – Midden in de spits komen maandagochtend veel mensen met de schrik vrij als een vrachtwagen van de Schelluinse brug in de A15 bij Gorinchem afrijdt. Het voertuig landt op een bestelwagen op de onderliggende Zandkade. Beide chauffeurs lijken er met lichte verwondingen af te komen. En een flinke shock. De werkgever van de chauffeur vertelt aan Rijnmond: “Bij het zien van de foto van de bestelwagen dacht ik wel even ‘Oei!’.”

Raymond was onderweg van zijn huis in Papendrecht naar zijn werk in Gorkum. Het is rond 08:15 uur. Hij rijdt op de linkerbaan van de A15, vlak voor het knooppunt met de A27. Op zo’n twintig meter afstand ziet hij voor zijn ogen op de rechterrijbaan opeens een vrachtwagen scharen. “Ik hoorde een keiharde knal en zie de vrachtwagen in de lucht scharen. Vlak voor me zag ik de bumper van de trailer en ik kreeg allerlei troep van die vrachtwagen over mee heen.”

Oei!
Door flink naar links te sturen blijft de klap voor Raymond uit. De vrachtwagenchauffeur heeft minder geluk. Die krijgt zijn voertuig niet onder controle, schiet door de vangrail en smakt met de cabine enkele meters lager op een bestelwagen op de Zandkade. Zijn oplegger met container volgt. De chauffeur vervoert namens De Jong-Grauss Transport B.V. in Hoogvliet ziekenhuisafval. Volgens directeur Eef de Jong gaat het redelijk met de chauffeur: “Ik sprak hem vrij snel na het ongeval via de telefoon van de ambulancebroeder. Ik ben bijzonder opgelucht. Toen ik hem sprak had ik de foto’s nog niet gezien, maar bij het zien van de foto van de bestelwagen dacht ik wel even ‘Oei!’.”

Beide chauffeurs lichtgewond
Het gaat om een jonge, ervaren chauffeur die nooit eerder schade heeft gereden, volgens De Jong. “Hij heeft wat kneuzingen en moet uit voorzorg 24 uur in het ziekenhuis blijven. Maar het lijkt redelijk goed te gaan met hem.” Ook de chauffeur van de bestelwagen heeft een engeltje op zijn schouder gehad. De man kon zelf uit zijn auto komen en is volgens de politie lichtgewond.

Stilstaande auto in de vluchtstrook
Ooggetuige Raymond komt ondertussen een paar honderd meter verderop tot stilstand om de schade aan zijn auto op te nemen. Ook de bestuurder van een Volkswagen die pal achter de vrachtwagen reed, stopt daar. Beiden hebben vlak voor het ongeluk een auto zien stil staan op de vluchtstrook, vertelt Raymond. “Volgens mij zat er niemand in. De bestuurder van de Volkswagen vertelde me dat hij het fout zag gaan. Op het punt waar het misgaat, maakt de weg een flauwe bocht en volgens hem gleed de vrachtwagen steeds verder over de streep.”

De A15 is vanwege het onderzoek naar het ongeluk uren afgesloten geweest. Een mede-eigenaar van De Jong-Grauss Transport is direct naar de plek van het ongeluk gegaan, vertelt Eef de Jong. “Ziekenhuisafval staat officieel bekend als gevaarlijke stoffen. We hebben dus direct de politie en brandweer gebeld en mijn collega is met de vrachtpapieren daarnaartoe gegaan.”

Klap trilt na
Na het ongeluk kan Raymond alleen maar doorrijden naar zijn kantoor in Gorkum. Hij zit nog flink na te trillen, moet hij erkennen. Hij wil liefst nog even niet de auto in om naar huis te rijden. “Ik heb veel ongelukken gezien in mijn leven, maar zoiets nog nooit.” Komende donderdag viert de Papendrechter zijn vijftigste verjaardag. Wat hem betreft wordt het een extra groot feest.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.