PAPENDRECHT – Woningkrapte en strikte regelgeving blijven het in Papendrecht moeilijk maken voor woningzoekenden om onderdak te vinden.
Een paar maanden geleden heeft Papendrecht.net een artikel gewijd aan de heer De Jong die uit huis dreigde te worden gezet en nu is er een andere Papendrechter, namelijk Richard Batenburg, die op straat dreigt te komen. Hoewel zijn situatie op verschillende punten anders is, blijkt ook hier dat de woningkrapte en strikte regelgeving tot grote frustraties kunnen leiden.
Richard (46) woont sinds zijn tweede jaar in Papendrecht en momenteel verblijft hij in een anti-kraak woning aan de Weteringsingel. Deze straat wordt over enkele maanden gesloopt en deze week heeft hij te horen gekregen van Gapph vastgoedbeheer dat hij uiterlijk 26 april 2023 zijn woning dient te verlaten.
Richard is ten einde raad, want een sociale huurwoning kan hij voorlopig niet krijgen.
Een tentje
Richard legt uit: “Ik ben ongeveer 3,5 jaar geleden (na 13,5 jaar samen te hebben gewoond) door mijn ex-partner op straat gezet vanuit haar koopwoning. Hierdoor heb ik noodgedwongen een aantal maanden letterlijk in een tentje aan de waterkant geleefd en ook nog een aantal maanden op een kamertje bij mijn moeder van 70 jaar.”
“Als noodoplossing heb ik moeten kiezen om in tijdelijke verhuur/ antikraak te gaan wonen, zodat mijn dochter van 14 jaar ook een eigen kamer heeft. Zij wil graag permanent bij me komen wonen, omdat haar moeder bijna nooit thuis is door haar beroep als internationaal chauffeur.”
Geen urgentie
Hij vervolgt: “Mijn dochter woont momenteel wel bij mij, maar mag niet bij mij ingeschreven staan in verband met de tijdelijke huur. Ik heb daarom echt een sociale huurwoning nodig en sta al een paar jaar ingeschreven, maar het duurt jaren voordat je bovenste regionen komt. Ik reageer elke dag op alle woningen in Papendrecht en regio, maar maak geen kans. Volgens Woonkracht10 heb ik geen recht op urgentie, omdat mijn dochter niet bij mij ingeschreven staat.”
Richard heeft er zelf veel moeite voor gedaan, maar weet niet meer wat hij nog kan doen: “Ik heb contact gehad met meerdere instanties, allerlei formulieren ingevuld, maar wordt steeds van het kastje naar de muur gestuurd. Waarom kan Woonkracht10 of de gemeente niets doen? Waarom kan het zo zijn dat iemand die zijn hele leven al in Papendrecht woont, hier is opgegroeid en met alles (behalve werk) verbonden is met Papendrecht geen woning toegewezen krijgen?”
Moedeloos
“Ik ben normaliter een optimist, maar nu echt moedeloos en ten einde raad. Het slaat ook door op mijn dochter. Vandaar dat ik nu via de pers mijn verhaal naar buiten wil brengen. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen die in hetzelfde schuitje zitten en niet naar buiten durven te treden.”
Papendrecht.net heeft aan de gemeente Papendrecht en Woonkracht10 gevraagd wat zij (alsnog) kunnen betekenen voor Richard:
Reactie gemeente Papendrecht
Een woordvoerder van de gemeente Papendrecht geeft aan: “Wij zijn van deze zaak op de hoogte, via de brieven van raadslid de heer Lammers van Onafhankelijk Papendrecht en zijn hier intern mee bezig. Een vervelende situatie voor betrokkenen. Op dit moment kunnen wij hier niet meer of specifieke informatie over geven. Zodra wij hier iets over kunnen melden, zullen we dat persoonlijk naar de heer Batenburg doen.”
Reactie Woonkracht10
Woningbouwvereniging Woonkracht10 geeft aan dat ze niets voor Richard kunnen betekenen, omdat hij niet in een huurwoning van Woonkracht10 woont. Er is een groot tekort aan huurwoningen, dus de wachtlijst is lang. Verder kunnen ze het kader van de Nederlandse Wet bescherming persoonsgegevens geen reactie geven.
Dit is een verhaal van Hans Huisman voor Papendrecht.net