Zuid-Holland bouwt in 2022 meeste nieuwbouwwoningen van Nederland

0
213

REGIO – In Nederland zijn het afgelopen jaar meer dan 74.000 nieuwe woningen gebouwd, het hoogste aantal in tien jaar, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De meeste werden gebouwd in Zuid-Holland: 14.500 stuks. Dit is een toename van 0,8 procent. In deze provincie is Krimpen aan den IJssel samen met Leiderdorp rode lantaarndrager: er kwam geen enkele nieuwbouwwoning bij.

De groei komt niet helemaal als een verassing. In 2020 en 2021 zijn er meer bouwvergunningen gegeven dan in de jaren ervoor. Gemiddeld zit er twee jaar tussen het afgeven van een bouwvergunning en het moment dat een woning ook echt gebouwd is. Meer vergunningen, meer nieuwbouw.

Het aantal woningen groeit niet alleen door nieuwbouw. Zo kan een bestaand huis opgesplitst worden tot 2 huizen, en kan bijvoorbeeld een kantoor omgebouwd worden tot een woonhuis. Op deze manier zijn er in 2022 nog eens 24.000 woningen bijgekomen.

Op dit moment zijn er meer dan 8 miljoen woningen in Nederland. Het kabinet wil dat er uiteindelijk jaarlijks 100.000 nieuwe woningen worden bijgebouwd om het woningtekort terug te dringen. Woonminister Hugo de Jonge voorspelde begin vorig jaar al dat dat aantal in 2022 en dit jaar waarschijnlijk niet gehaald gaat worden.

Drechtsteden
In de Drechtsteden tonen alle gemeenten een toename van de woningvoorraad door nieuwbouw lager dan 1 procent. Hendrik-Ido-Ambacht is koploper met 0,7 procent. In Papendrecht, Alblasserdam en Zwijndrecht is de toename 0,4 procent. Dordrecht kent een toename van 0,3 procent, Hardinxveld-Giessendam 0,2 procent en Sliedrecht 0,1 procent. De enige gemeente in onze regio die een toename van 1,0 procent laat zien hoort niet bij de Drechtsteden: Molenlanden.

In de regio Rijnmond steeg het aantal woningen door nieuwbouw het meest in Vlaardingen (475 ofwel 1,3 procent), het minst in Krimpen aan den IJssel (0). In Rotterdam kwamen er 2.000 woningen (0,7 procent) bij, fors onder de doelstelling.

De kans is groot dat er dit jaar minder nieuwbouwwoningen bij zullen komen, ook in onze regio. Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft becijferd dat er vorig jaar minder bouwvergunningen afgegeven zijn dan de jaren daarvoor.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond, aangevuld door de redactie van RTV Papendrecht.