Burgemeester legt een krans voor slachtoffers Watersnoodramp ’53

0
329
Foto: Hans Hulswit

PAPENDRECHT – Woensdagmorgen is de Watersnoodramp van 1953 herdacht bij het kleine monument aan de Noordhoek. Deze ramp vond precies 70 jaar geleden plaats. In aanwezigheid van zo’n dertig belangstellenden legden burgemeester Annemiek Jetten en Theo Viveen van st. Dorpsbehoud een krans bij de herdenkpaal. De bijeenkomst op de dijk was kort, want het waaide flink en het was behoorlijk koud.

Foto: Hans Hulswit

Veel van de aanwezigen gingen daarna naar het gemeentehuis, waar Annemiek Jetten iedereen opnieuw welkom heette. Na een film gemaakt door Excelsior en een film vervaardigd door de st. Dorpsbehoud, vertelde Dorpsbehoud voorzitter Margé van Wijngaarden over de gebeurtenissen die plaatsvonden in de vroege morgen van 1 februari 1953 en de dagen en weken daarna. Op 5 februari werd het gat in de dijk gedicht en daarna duurde het zes weken voordat al het water was weggepompt.

Foto Margé van Wijngaarden: Hans Hulswit

Papendrecht had twee dodelijke slachtoffers te betreuren. Het bijna twee jaar oude meisje Grietje Johanna Kraal en de 46-jarige Aart Willem Veth. Nabestaanden van beiden waren bij de herdenking aanwezig.

In totaal verloren bij de Watersnoodramp 1836 mensen het leven.

In de hal van het gemeentehuis is tijdelijk een schilderij van de dijkdoorbraak te zien. Dit schilderij is beschikbaar gesteld door de st. Dorpsbehoud. In het Museum Dorpsbehoud is een tentoonstelling over de Ramp. Deze tentoonstelling is iedere zaterdag van 4 februari t/m 24 juni te zien tussen 14 en 16 uur. De toegang is gratis.