Peter de Liefde: David Crosby

0
304
Foto: Hans Hulswit

Een veel circulerende grap op sociale media is “Every cigarette you smoke God takes a minute off of your life and gives it to Keith Richards”. Diezelfde grap had tot voor kort gemaakt kunnen worden over David Crosby. De Amerikaanse singer/songwriter, vooral bekend van The Byrds en de legendarische superformatie Crosby, Stills, Nash & Young, overleed op 18 januari op 81-jarige leeftijd. Met zijn lifestyle is dat een grote prestatie want hij stond bekend om heftig drugs- en drankgebruik. Dat laatste had op zijn 53e zelfs geleid tot een levertransplantatie die betaald zou zijn door Phil Collins.

Ja, Keith Richards, David Crosby, of Ramses Shaffy, ze zijn of werden ondanks een zeer ongezonde manier van leven behoorlijk oud. Gewone stervelingen als u en ik stoppen met roken, matigen ons drankgebruik en hebben nooit meer drugs gebruikt dan misschien twee of drie stickies in de vroege jaren zeventig toen dat vrij normaal was. We eten redelijk gezond, we gaan naar de sportschool en we hebben de illusie dat we daarmee de dood en enge ziektes heel lang uit kunnen stellen. Toch hebben we allemaal wel een oom of opa die zijn hele leven gerookt heeft en 95 is geworden zonder longkanker. Ja, het leven is niet altijd eerlijk en Magere Hein opereert met willekeur.

Op oude foto’s en filmpjes uit de jaren zestig en zeventig zie je Crosby vaak met een vermoeide en verwilderde blik. Later zie je hem juist optreden met een keizerlijke gestalte met glimmende oogjes die dankbaarheid en trots verraden. Dat laatste komt wellicht door het volgende. In 1962 gaven Crosby, toen 21, en zijn toenmalige vriendinnetje Celia Crawford Ferguson hun ongepland geboren zoontje weg voor adoptie. Crosby zag zijn zoon nooit terug en had geen idee waar en hoe die leefde. Tot vlak voor die levensbedreigende levertransplantatie in 1994 James Raymond, een redelijk succesvolle jazzpianist er in slaagde zijn biologische vader te traceren en hem te bezoeken. Vader David overleefde de operatie, zoon James had helemaal geen rancune en samen met gitarist Jeff Pevar richtten ze de band CPR op. Ze speelden zelfs enkele composities van David uit de tijd van Crosby, Stills, Nash & Young.

Zo zie je maar. Niet alleen Magere Hein is grillig. Ook Vrouwe Fortuna! Soms krijg je iets waarvan je niet dacht dat je het verdiend had. Met die gedachte drink ik vanavond een extra glas.

Reageren kan via: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl