Streekvervoer staakt hele week; het wordt druk op de weg

0
219
Foto: aangeleverd

REGIO – Chauffeurs in het streekvervoer leggen van maandag tot en met vrijdag in het hele land het werk neer. Ze staken een werkweek lang voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Daarom rijden er minder bussen en treinen.

De staking treft regionale buslijnen en het treinverkeer op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. In onze regio ondervinden reizigers vooral problemen bij Dordrecht, volgens vakbond FNV.

Het is nog onduidelijk hoeveel medewerkers het werk neerleggen. De ANWB verwacht wel dat de staking betekent dat veel mensen de auto pakken, waardoor het druk kan worden op de weg. Bij NS wordt niet gestaakt. Ook stadsbussen en de metro’s en trams van de RET blijven rijden.

Niet de eerste staking
De chauffeurs uit het streekvervoer hebben in september vorig jaar ook al gestaakt voor betere arbeidsvoorwaarden. Daarna werd een landelijke vierdaagse staking aangekondigd, maar die werd in december afgeblazen. In januari volgde opnieuw een staking, ditmaal van twee dagen.

Bij eerdere stakingen was het loonaanbod van de werkgevers 5 procent. Inmiddels zijn ze gestegen naar 8, met nog eens 3 procent volgend jaar april. Maar dat is volgens vakbond FNV niet genoeg. De loonsverhoging moet volgens de vakbond naar 10 procent dit jaar, en voor 2024 naar 4 procent.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.