Organist André de Jager overleden

0
930
André de Jager

PAPENDRECHT – Kort na het middaguur is woensdag 8 februari organist en musicus André de Jager op 59-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek.

Op zaterdag 12 november werd André nog een vriendenconcert aangeboden in de Bethlehemkerk, een hommage en ondersteuning voor André, waar tal van bevriende muzikanten en koren hun medewerking aan verleenden.

Over André de Jager
Arie Leendert de Jager (11 januari 1964, Emmeloord) verdiende zijn sporen op het terrein van de muziek als organist, pianist, koorbegeleider, componist, arrangeur en orgelleraar. Op dertienjarige leeftijd werd hij ontdekt door de toenmalige dirigent en organist van de Elimkerk in Papendrecht, waar hij een moeilijk werk van de componist Jan Zwart mooi en foutloos speelde. Vanaf die tijd speelde hij vaak in de ochtenddienst van de Bethlehemkerk.

Vanaf 1977 tot nu ontwikkelde hij zich als organist, pianist, koorbegeleider, componist, arrangeur en orgelleraar, die nationaal en internationaal aanzien verwierf, maar steeds terugkeerde naar zijn Blankorgel in de Hervormde Bethlehemkerk van Papendrecht. De Jager werd veel gevraagd voor begeleiding van koren tijdens concerten en cd-opnames.

In april 2007 werd De Jager onderscheiden vanwege zijn verdiensten voor de Franse Orgelmuziek door de Academique d’educations et d’encouragement d’Arts, Sciences, Lettres’ te Parijs. In 1979 en 1980 behaalde hij de eerste prijs op het Nationale Orgelconcours in Elburg.

In 2010 werd De Jager benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau voor zijn uitzonderlijke inzet voor de maatschappij.

In 2016 werd André de Jager benoemd tot Stadsorganist van Papendrecht.

Dit is een artikel van Hans Huisman, Papendrecht.net