Dordtse belastingkantoor nu echt tegen de vlakte

0
262
Foto: RTV Dordrecht

DORDRECHT – Het oude belastingkantoor aan de Dordtse Spuiboulevard is deze week gesloopt. Op donderdag 9 februari werd het laatste stuk van het markante gebouw weggewerkt, nu moet het puin nog worden afgevoerd.

Het beruchte bruine kantoor stond al decennia lang aan de Spuiboulevard. Veel Dordtenaren zijn opgegroeid met het gebouw, maar over het uiterlijk verschilden de meningen. Één van de Dordtenaren die wij spraken vertelt: “Ik vond het een verschikkelijk gebouw.” Dat de bruinige façade van het gebouw nu in een week tegen de vlakte is gegaan vindt de man wel een knappe prestatie.

“Ik vind het niet jammer dat het gesloopt wordt, maar als je nu die ruimte ziet denk je toch: hier had mooi een stadspark kunnen komen!” vertelt een langswandelende dame. Een andere Dordtenaar komt nog snel even een foto van de locatie maken, voor de eigen collectie. Na wat vragen blijkt dat zijn vader nog in het kantoor gewerkt heeft. Hoewel het gebouw dus niet per sé geliefd was bij Dordtenaren heeft het wel een plekje veroverd in het collectieve Dordtse geheugen.

Circulair gesloopt
De parkeergarage aan de Veemarkt achter het kantoor wordt ook gesloopt. Dat wordt op een speciale manier gedaan, de garage wordt namelijk circulair gesloopt. “Aan de voorkant, bij de aanbesteding, is hier een schouw gedaan”, ligt Willem-Jan Wagteveld, projectleider van BNext, het bedrijf dat de sloop voor haar rekening neemt. “Alle onderdelen zijn beoordeeld en geïnventariseerd om te kijken wat voor hergebruik in te zetten is. En daar is de parkeergarage een onderdeel van. De jongens zijn hierachter nu bezig om het eerste deel af te hijsen en af te voeren”, legt hij op de bouwplaats uit. “En deze delen kunnen dan elders in het land weer opgebouwd worden.” Het wordt dus eigenlijk een soort bouwpakket. Er lopen al gesprekken met geïnteresseerden voor de koop.

Op de plek van het kantoor en de parkeergarage moet nu het Huis van Stad en Regio komen te staan. Een multifunctioneel gebouw waarbij duurzaamheid voorop staat, maar het gebied ook functioneel en visueel aantrekkelijk moet worden. Het uiteindelijke ontwerp heeft dat volgens de wethouder allemaal in zich. “Het wordt echt een stedelijk woongebied. We gaan hier ruim 500 woningen realiseren , maar we willen ook graag reuring overdag hebben. Dus we zorgen dat er ook ruimte is voor dienstverlening. Niet wat je al in het kernwinkelgebied vindt, maar wel werkgelateerde dingen, zodat het een leuk en dynamisch woongebied wordt.”

In het Huis van Stad en Regio is onder meer ruimte voor de bibliotheek, maar het wordt ook het nieuwe onderkomen van de ambtenaren. “We hebben nu een oud stadskantoor, dat ook qua energielabel niet meer voldoet. Hoog tijd dat daar verandering in komt.”

RTV Dordrecht maakte een reportage over de sloop van het kantoor, die is hier te bekijken.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.