Rachel werd voor de ogen van haar dochtertje doodgestoken

0
410
Foto: (c) Rijnmond

DORDRECHT – “Papa doe het niet!”, schreeuwt de 7-jarige Angel* tegen haar vader. Die gaat onverstoorbaar door en steekt haar moeder, zijn ex-partner, dood. “Een afschuwelijke afrekening”, zo typeert het OM de moord. De verdachte zegt zich niets meer van die dag te kunnen herinneren.

Roviliën R. (34) komt de rechtszaal in Dordrecht binnengereden in een rolstoel. De verdachte raakte zwaargewond op 17 januari 2022 toen hij van de Hartelbrug was gesprongen, waarna hij op de A15 werd overreden. Even daarvoor had hij in Abbenbroek zijn ex-vriendin Rachel (30) gedood: 11 steekwonden, 20 snijwonden.

Volgens het OM liep hij al langer rond met het plan haar te doden en daarna zelfmoord te plegen. Roviliën R. zou het niet hebben kunnen verkroppen dat Rachel een ander had. Uit achterdocht liet hij spyware op haar telefoon plaatsen zodat hij kon meelezen met de vrouw en haar minnaar. Ook kraakte hij haar wachtwoorden.

Spanningen
De spanningen waren geleidelijk opgelopen en op 16 januari 2022, een dag voor het drama, krijgt het stel ruzie, waarbij Rachel wordt mishandeld. Zij belt haar schoonmoeder die haar zoon op de achtergrond hoort zeggen ‘Ik ga een mes trekken, laten ze me maar doodschieten’.

De politie komt bij de woning in de Schoolstraat in Abbenbroek, maar Rachel wil geen aangifte doen. De agenten vragen Roviliën wel zijn sleutels in te leveren. Ook al was de relatie uit, hij mocht tijdelijk op zolder verblijven zolang hij geen nieuwe woning had gevonden. Rachel is bang en vertrekt naar haar zus. Roviliën neemt die avond grote, contante bedragen op. Hij benadert meerdere personen met de vraag of zij een vuurwapen voor hem hebben.

Deurbelcamera
Als Rachel de volgende ochtend met dochtertje Angel bij de woning komt, blijkt Roviliën daar toch te zijn: de politie vermoedt dat hij een reservesleutel had. Wat dan gebeurt, is vastgelegd door een deurbelcamera van een buurman.

Te zien is hoe Roviliën steekt, wegloopt, na twintig seconden terugkomt, het slachtoffer – dat op de grond ligt – bij de nek in de houtgreep neemt en nogmaals steekt. Die twintig seconden zijn voor het OM mede de reden om uit te gaan van moord: het was welbewust, planmatig en niet in een opwelling. Eis: een celstraf van twintig jaar.
Angel wordt door buren meteen mee naar binnen genomen. De gordijnen gaan dicht als de straat in Abbenbroek zich vult met zwaailichten van de politie en de ambulance.

Roviliën R. zegt zich niets meer te kunnen herinneren. Met zachte stem herhaalt hij het steeds: “Ik weet het echt niet meer, het zegt me niets.” Het OM gaat er vanuit dat hij het geheugenverlies simuleert. Ook de familie van Rachel denkt dat. Haar zus: “Mij houd je niet voor de gek, je hebt het bewust gedaan.” De moeder: “Neem je verantwoordelijkheid in plaats van je te verschuilen achter ‘ik herinner me niks meer'”

Rachel, bijnaam ‘Roos’, was stewardess bij de KLM. Haar moeder vertelt daarover in haar slachtofferverklaring. “Mijn dochter was zo geliefd dat collega’s een hoekje hebben gemaakt met een gouden roos, in de lounge van de KLM. Je hebt niet alleen mijn dochter vermoord, je hebt ook mij geamputeerd.”

Traumatisch voor dochtertje
De zus van Rachel gaat in op de traumatische ervaring voor de 7-jarige dochter van het stel, die alles voor haar ogen heeft zien gebeuren. “Dat Angel op dat moment alleen was, zó bang, doet mij ontzettend veel pijn. Ze stond daar, zonder iemand om haar hand vast te houden.”

Namens het meisje zegt een medewerker van Jeugdzorg dat het kind bij pleegouders is, maar last heeft van woedeaanvallen. “Angel is getuige geweest van iets zo verschrikkelijks, wat de meest zware traumabehandeling niet van haar netvlies kan wegnemen.”

Advocaat Roethof zegt dat het een wonder is dat zijn cliënt de sprong van de Hartelbrug heeft overleefd. Hij verwijst naar een eerdere poging om van de brug te springen, toen de verdachte door omstanders werd tegengehouden.

“Hij heeft regelmatig gesmeekt om hulp maar werd weggestuurd door de instanties. Zijn moeder zei: ‘Houd mijn zoon aan, het gaat niet langer zo. Schiet hem anders maar dood’. Een moeder die dat over haar eigen zoon zegt, kunt u zich dat voorstellen?”

De advocaat vindt het jammer dat de deskundigen geen conclusies hebben kunnen trekken over een eventuele stoornis bij de verdachte. Hij vindt dat moord in ieder geval niet bewezen is. Roviliën R. zelf ontkent dat hij een eerdere suïcidepoging heeft gedaan. Hij wil nog wel iets kwijt over het drama van 17 januari 2022. “Het doet mij pijn dat het is gebeurd. Ik ben niet zo iemand.” De rechter doet op 28 februari uitspraak.

*De naam van het dochtertje Angel is gefingeerd. De werkelijke naam is bij de redactie van Rijnmond bekend.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.