USAR-team keert terug uit rampgebied Turkije: 12 mensen gered

0
260
Foto (c) USAR

REGIO – Het Nederlandse Urban Search and Rescue (USAR) team dat de afgelopen week in het door de zware aardbeving getroffen gebied in Zuidoost Turkije verbleef, komt donderdag aan op Vliegbasis Eindhoven. In het team, dat bestaat uit 65 mensen en 8 honden, zitten ook tien reddingwerkers uit de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. Ze vertrokken een dag na de aardbeving om te helpen zoeken naar overlevenden.

Uiteindelijk hebben ze 12 mensen levend onder het puin vandaan kunnen halen. De laatste was een 8-jarige jongen die vrijdag na 106 uur bevrijd kon worden. “Elke redding is natuurlijk enorm bijzonder, maar deze kwam op een moment waarop we het eigenlijk niet meer verwachtten”, vertelt teamleider Job Kramer in NOS Met het Oog op Morgen. “En toen bleek ook nog eens dat het ging om een kind, dat ook nog relatief ongedeerd is. Die blik in zijn ogen vergeet je nooit meer.”

Het aantal van 12 mensen dat door hen gered is, is volgens Kramer boven verwachting. “Maar het aantal geredde mensen staat in schril contrast met het aantal doden, dat tienduizenden bedraagt. “Maar twaalf is voor ons heel veel, we hebben nog nooit zo veel mensen gered bij een aardbeving.”

Foto: (c) USAR

Overdracht
Vrijdag kwam het team voor het laatst in actie. Daarna zijn de taken overgedragen aan andere reddingsteams in het gebied. “Er zijn meer dan voldoende teams beschikbaar, die ook nog eens fris zijn omdat ze kort geleden zijn aangekomen. Ook de coördinatie zal worden overgedragen aan een ander team”, laten de teamleden op hun liveblog weten. Een groot deel van de uitrusting is geschonken aan hulporganisatie Oxfam Novib. Het gaat om tenten en tentverwarmingen, waterzuiveringen, voedsel en water, generatoren, brandstof, latrines, verlichting en regenpakken. “Medewerkers van Oxfam Novib kunnen die spullen goed gebruiken bij de hulp die ze verlenen aan de mensen die getroffen zijn door de aardbeving.”

Fysiek en mentaal zwaar
Met de terugkeer naar Nederland zit de missie er voor de teamleden fysiek op, maar mentaal staat hen nog genoeg te wachten. “Het werk was mentaal zwaar”, zegt de teamleider van USAR tegen de NOS. “De komende dagen, en ook daarna, wordt daarom veel aandacht besteed aan de mentale verwerking.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.