Peiling: PVV en VVD strijden om winst bij provinciale verkiezingen in Zuid-Holland

0
350

ROTTERDAM – De PVV en VVD lijken bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Zuid-Holland de grootste partijen te worden. Uit een peiling van Motivaction in opdracht van Omroep West blijkt dat ze kunnen rekenen op minstens 10 procent van de stemmen. De verwachte opkomst is laag: minder dan de helft van de stemgerechtigden komt opdagen op 15 maart, de verkiezingsdag.

Motivaction heeft meer dan 800 inwoners van Zuid-Holland naar hun politieke voorkeur gevraagd. De omvang van deze steekproef maakt dat de resultaten een bepaalde onzekerheid hebben. Het onderzoeksbureau drukt die onzekerheid uit in een minimaal en een maximaal percentage van de stemmen die een partij naar verwachting krijgt. Bovendien kan er in de maand tot de verkiezingen nog veel veranderen. Veel mensen weten nog niet op wie ze gaan stemmen.

Afbeelding (c) Omroep West

In dit onderzoek krijgt de PVV tussen de 10,1 en 15,3 procent van de stemmen. Voor de VVD zijn die percentages 9,5 en 14,5 procent. De derde partij in het provinciale parlement wordt waarschijnlijk de BoerBurgerBeweging (BBB). Deze partij kan volgens de peiling rekenen op mininaal 6,7 en maximaal 11 procent van de stemmen.

Afbeelding (c) Omroep West

Forum voor Democratie verliest fors
De grote winnaar van de vorige provinciale verkiezingen, Forum voor Democratie (FvD), lijkt nu de grote verliezer te worden. In 2019 was de partij goed voor elf van de 55 zetels. Nu ziet het ernaar uit dat de partij tussen de 1,4 en 3,6 procent van de stemmen krijgt. Het CDA keldert naar de tiende plek met 5,1 procent. DENK krijgt tussen de 1,2 en 3,4 procent van de stemmen; voor seniorenpartij 50PLUS zijn die percentages 0,5 en 2,7.

Afbeelding (c) Omroep West

Lage opkomst
Motivaction peilt een lage opkomst. De verwachting is dat minder dan de helft van de stemgerechtigden (49 procent) naar de stembus gaat. Ook hier geldt een onzekerheidsmarge. De maximale opkomst ligt volgens de onderzoekers op 52 procent, maar ook dat percentage ligt onder de opkomst van vier jaar geleden: in 2019 ging 54 procent van de Zuid-Hollandse kiezers naar de stembus.

In het onderzoek is aan de mensen die vier jaar geleden hebben gestemd, gevraagd op welk moment ze destijds hun partijkeuze hebben gemaakt. Bijna de helft (47 procent) gaf aan in de laatste maand voor de verkiezingen hun beslissing te hebben genomen. Ongeveer 20 procent deed dit de dag voor of de dag van de verkiezingen.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond, tot stand gekomen in samenwerking met Omroep West.