Huizenprijzen in Papendrecht stijgen het hardst van de Drechtsteden

0
291
Afbeelding: Slimster.nl

DEN HAAG – Nergens in de provincie Zuid-Holland steeg de gemiddelde huizenprijs in 2022 zo hard als in Midden-Delfland. Huizen in deze gemeente brachten liefst 26,7 procent – ruim 114 duizend euro – meer op dan in 2021. Ook in Hillegom en Molenlanden nam de huizenprijs met meer dan 20 procent toe. Van de Drechtsteden toonde Papendrecht de grootste stijging, namelijk 19,2 procent.

Daarentegen kende Zoeterwoude als enige Zuid-Hollandse gemeente een daling van de gemiddelde verkoopprijs: -10,4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, geanalyseerd door Slimster.nl. De online prijs- en offertevergelijker ziet een verband tussen de prijsstijgingen per gemeente en de aanwezigheid van woningen met een laag energielabel aldaar.

Mede dus dankzij de gemeente Midden-Delfland stegen de prijzen in Zuid-Holland met gemiddeld 10,7 procent, net onder het landelijk gemiddelde van 10,8. Opvallend is dat zowel Groningen, Drenthe, Overijssel als Fryslân bovengemiddeld sterke prijsstijgingen meemaakten. In het noordoosten van het land werden de huizen dus relatief duurder dan in bijvoorbeeld Noord-Holland en Limburg, waar de toename minder dan 10 procent bedroeg. Overigens spant Flevoland de kroon, met een toename van gemiddeld 15,4 procent.

Drechtsteden
Papendrecht liet van 2021 naar 2022 de grootste stijging zien in huizenprijzen in de Drechtsteden. De gemiddelde prijs in 2021 was 318.706 euro en in 2022 was dat 382.187 euro, een stijging van 19,2 procent. In Hendrik-Ido -Ambacht lag de gemiddelde prijs in 2022 op het hoogste niveau: 429.593 euro, een stijging ten opzichte van 2021 met 13 procent. De laagste stijging in onze regio werd genoteerd voor Sliedrecht. In 2022 was de gemiddelde huizenprijs 337.111 euro, een stijging van 10,99 procent.

Prijsdaling in Zoeterwoude
Waar de huizenprijzen in het gros van de Zuid-Hollandse gemeenten met meer dan 10 procent stegen gold dat niet voor Zoeterwoude. Hier daalden de prijzen juist met gemiddeld 10,4 procent. Daarmee is het de gemeente het de grootste prijsdaling van heel Nederland. Na Zoeterwoude volgen in Zuid-Holland Nieuwkoop en Oegstgeest. Hier stegen de prijzen wel, maar bleef het beperkt tot minder dan 2 procent. Met een gemiddelde verkoopprijs van 970.767 euro is Wassenaar nog altijd met afstand de Zuid-Hollandse gemeente waar de woningen het duurst zijn.

Laag energielabel leidt tot kleinere prijsstijging
Een eenduidige verklaring voor de verschillen tussen gemeenten is volgens Slimster niet direct aan te wijzen. Er lijkt landelijk gezien echter een verband te zijn tussen de ontwikkeling van de huizenprijzen en het percentage woningen met een laag energielabel (E, F of G). Zo heeft in de grotendeels aardgasvrije gemeente Zeewolde geen enkele woning een dergelijk laag energielabel en geldt hetzelfde voor Almere. Ook in onder meer Lelystad, Dronten, Houten en Barendrecht heeft vrijwel ieder huis een relatief hoog energielabel. Dit zijn stuk voor stuk gemeenten waar de huizenprijs in 2022 bovengemiddeld sterk toenam.De volledige lijst met gemiddelde prijsstijging en het percentage lage energielabels per gemeente is te vinden in het persbericht op de website van Slimster.

In 18 van de 25 gemeenten met het laagste percentage woningen met energielabel E, F of G lag de stijging van de huizenprijs boven het landelijk gemiddelde. Dat geldt daarentegen voor slechts 9 van de 25 gemeenten met juist het hoogste percentage energieonzuinige woningen. De gemiddelde prijsstijging voor eerstgenoemde groep bedroeg 14,1 procent, terwijl huizen in de laatstgenoemde groep gemeenten ‘slechts’ 8,7 procent duurder werden. In gemeenten met relatief energiezuinige woningen steeg de huizenprijs dus vaak harder dan in gemeenten met minder zuinige huizen, aldus Slimster.