Vergadering voor raadsleden en bewoners van Sliedrecht over komst azc; Wilders is er ook bij

0
246
Foto: Rijnmond

SLIEDRECHT – Het Sliedrechtse college van B&W hield donderdagavond een openbare vergadering met raadsleden en bewoners over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Sliedrecht-Noord met plek voor minimaal honderd mensen. Geert Wilders was daar ook bij aanwezig. “Ik wil bewoners die dat niet willen een hart onder de riem steken”, zei hij. Wilders was uitgenodigd door de lokale politieke partij Slydregt.NU.

Het college van Sliedrecht wil samen met het COA een asielzoekerscentrum (azc) bouwen in Sliedrecht-Noord, op een plek waar nieuwe woningen moeten komen, maar waarvan de bouw de komende jaren nog niet start. Wethouder Ton Spek wil er tenminste 100 asielzoekers opvangen om te voldoen aan de wettelijke opvangplicht die het Rijk aan gemeenten heeft opgelegd. Het azc moet minstens 5 jaar openblijven. Het college onderzoekt of er voldoende animo is om er nog eens 150 extra opvangplekken aan toe te voegen, 250 in totaal dus.

‘Zorgen wegnemen’
De drukbezochte bijeenkomst was bedoeld voor bewoners en raadsleden om hun zorgen te uiten over het nieuw te vestigen azc. “Dan kunnen we maatregelen nemen om die zorgen weg te nemen en te voorkomen dat ze werkelijkheid worden”, zegt Spek, om daaraan toe te voegen: “Het is gebleken dat de opvang van Oekraïners in Sliedrecht ook goed gegaan is.”

De wethouder begreep wel waarom Wilders naar Sliedrecht was gekomen. De verkiezingen voor de Provinciale Staten komen eraan. Daarom wil Wilders van zich laten horen, denkt Spek.

Landelijke politiek
Maar eigenlijk heeft Wilders niets te zoeken bij de bijeenkomst. “Als hij de instroom van asielzoekers in Nederland wil beperken, moet hij bij de landelijke politiek zijn.”

Wilders zelf vindt dat, ondanks dat de vergadering over een gemeentelijke kwestie ging, wel dat hij erbij moest zijn. “Ik wil de mensen in Sliedrecht die niet zitten te wachten op een asielzoekerscentrum een hart onder de riem steken.” In de vergadering zelf heeft hij zich niet laten horen.

In de tijdelijke raadszaal in partycentrum De Lockhorst waren zo’n driehonderd burgers aanwezig met kritische vragen over de sociale veiligheid, de procedure en er was een roep op een referendum over het onderwerp. Ook bewoners uit andere gemeenten waren aanwezig.

Veel zorgen waren er over de tijdelijkheid van de AZC en de gevolgen voor de woningbouw en huizenprijzen. Burgemeester Jan de Vries benadrukte dat het hier om kansrijke asielzoekers gaat en dat het geen instroomlocatie wordt zoals in Ter Apel. Hij vond dat het een respectvolle avond was.

Volgende week dinsdag stemt de Sliedrechtse gemeenteraad over het voornemen van het college. Dan wordt duidelijk of het azc er daadwerkelijk komt.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.