Luister- en gespreksvaardigheden

0
217

PAPENDRECHT – Vrijwilligers die een maatje zijn voor iemand of bijvoorbeeld huisbezoeken brengen aan ouderen, die weten het als geen ander… Om echt contact te maken met iemand en een goed gesprek te voeren, moet je allereerst goed kunnen luisteren.

Daarom organiseert Vrijwilligerspunt Papendrecht workshops om je hierbij te ondersteunen. Deze zijn speciaal bedoeld voor vrijwilligers die (soms best moeilijke) gesprekken voeren met inwoners.

Aanmelden kan nog tot en met maandag 21 februari.
Deze workshops zijn gratis voor vrijwilligers en beroepskrachten van vrijwilligersorganisaties.

Workshop ‘Aandachtig luisteren’
Wat leer je?
Tijdens de workshop ‘Aandachtig luisteren’ verbeteren de deelnemers hun luistervaardigheid. Luisteren lijkt passief maar wanneer je écht naar iemand luistert is dat een actieve bezigheid. Je biedt niet alleen je aandacht aan, maar je zet ook vaardigheden in; vaardigheden die leiden tot een beter contact. Deze vaardigheden zijn bijvoorbeeld: aandachtig zijn, aansluiten en doorvragen. Hiermee leer je om betere, helpende gesprekken te voeren. Gesprekken waarin de gesprekspartner zich echt gehoord en gezien voelt en jij als vrijwilliger ook goed voor jezelf zorgt.

De workshop ‘Aandachtig luisteren’ bestaat uit 1 bijeenkomst van 2,5 uur en wordt gehouden op dinsdag 28 februari van 19:00 tot 21:30 uur.

Aanmelden
Wil je graag deelnemen? Stuur dan een e-mail naar aanmelden@sterkpapendrecht.nl
Een medewerker van het vrijwilligerspunt neemt daarna contact met je op.

Workshop ‘Verdiepend luisteren’
Hoe kun je verschillende verhaallagen in een gesprek ontdekken?
Een verhaal gaat verder dan alleen de feiten. Ook emoties en gedachten bij de situatie spelen in een verhaal een rol. Net als de betekenis die de persoon eraan geeft. En het raakt ook aan de waarden die voor de ander van belang zijn. Deze vier lagen in een gesprek kun je gebruiken. Na deze workshop ben je je er nog meer van bewust dat je vragen moet stellen om een ander te begrijpen.

De workshop ‘Aandachtig luisteren’ bestaat uit 1 bijeenkomst van 2,5 uur en wordt gehouden op donderdag 23 februari van 19:00 tot 21:30 uur.

Aanmelden
Wil je graag deelnemen? Stuur dan een e-mail naar aanmelden@sterkpapendrecht.nl.
Een medewerker van het vrijwilligerspunt neemt daarna contact met je op.