Zwijndrechtse stuurde foto’s van haar zoontje voor IS-logo met wapen

0
258

REGIO – Vanuit Syrië stuurt de Zwijndrechtse Soead foto’s van haar zoontje in camouflagekleding, poserend voor het IS-logo en met een Kalasjnikov. Volgens het Openbaar Ministerie was het doel om haar moeder over te halen om ook af te reizen naar het kalifaat van Islamitische Staat (IS). In de Rotterdamse rechtbank gaat het woensdag ook over een tweede regiogenoot. Zij maken deel uit van een groep van 12 IS-vrouwen die in november op last van de regering terug zijn gehaald naar Nederland.

Voor de in Zwijndrecht geboren Soead (29) lijkt, net als de Rotterdamse Jeannette, de reis naar het kalifaat geen succes te zijn geweest. De Zwijndrechtse zegt dat ze drie keer vergeefs heeft geprobeerd te vluchten. Geen van de verdachten is overigens zelf aanwezig bij de inleidende rechtszaak in de extra beveiligde zaal.

De Zwijndrechtse Soead verblijft van 2015 tot november 2022 in Syrië. Ze vertrekt vanuit Nederland met haar zoontje. De vader van het kind is dan al omgekomen. Waarschijnlijk gebeurt dat tijdens een Amerikaans bombardement.

In die periode stuurt de vrouw volgens justitie een foto van haar zoontjes in camouflagekleding, poserend voor een IS-logo en met een Kalasjnikov-mitrailleur in zijn handen naar Nederland. Daarmee zou ze haar moeder willen overhalen om ook uit te reizen. Voor zover bekend is de vrouw in Nederland gebleven.

Vluchtpogingen
De advocaat van Soead betoogt tijdens de zitting dat haar cliënt al snel terug wilde. “Ze heeft drie keer geprobeerd te vluchten. Die vluchtpogingen zijn telkens mislukt. Ze stond duidelijk niet achter het gedachtegoed,” meent de advocaat.
De Dordtse Amber K., die ook naar het kalifaat reisde en contact had met de geboren Zwijndrechtse, zal dat in verklaring gaan bevestigen, zo wordt duidelijk in de Rotterdamse rechtbank.

De celstraffen voor het uitreizen naar het IS-kalifaat variëren tot nu toe van een aantal maanden tot twee jaar. Het is onduidelijk wanneer de rechtszaak tegen de twee vrouwen uit onze regio inhoudelijk van start gaat. De kans is groot dat dat pas na de zomer is.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.