Young Leaders ontwikkelen hun talenten en geven het goede voorbeeld

0
260
Foto: aangeleverd

PAPENDRECHT – Talentvolle jonge Papendrechters ontvingen donderdag 16 februari bij Suppord van wethouder Jaco van Erk hun certificaat voor deelname aan de cursus Young Leaders. “De cursus geeft jongeren de kans hun talenten te ontwikkelen en iets voor andere jongeren te betekenen”, legt Manon van Leeuwen van Suppord uit. “Doel is hen te ondersteunen in hun ontwikkeling tot zelfbewuste personen die verantwoordelijkheid nemen voor hun omgeving. Met een trainings- en een activiteitengedeelte ontdekken ze waar ze goed in zijn en leren ze om na te denken over hun toekomst, samen te werken, te presenteren, hun netwerk te vergroten en te solliciteren.”

Voordat de jongeren het certificaat overhandigd kregen, presenteerden ze hun ervaringen en plannen. Zo vertelden ze tijdens de tien bijeenkomsten van twee uur onder meer te hebben gesproken over hun gedeelde liefde voor muziek en over hun ideale buurt, met veel groen, ecologische gebouwen en recreatieve mogelijkheden. Over hun eigen kwaliteiten; ben je bijvoorbeeld ambitieus, sociaal, nieuwsgierig of praktisch? Over leiderschap, rolmodellen en onderwerpen als verantwoordelijkheid, respect en motivatie. Over ups en downs en wat die betekenen voor je leven.

Energie
Bij het thema debat en dialoog waren uiteenlopende meningen op tafel gekomen en leerden de jongeren over het belang van luisteren en interesse tonen in andere meningen. De als MC JR nationaal bekende Jermaine Berkhoudt uit Papendrecht benadrukte tijdens een gastles hoe belangrijk het is om je 100% in te zetten voor je doelen en altijd door te blijven gaan. Dat alles bij elkaar zorgde in de woorden van de deelnemers voor nieuwe inzichten, mooie vormen van samenwerking, een groeiende onderlinge band, een open sfeer, energie en natuurlijk gezelligheid.

Papendrecht Connected
Met die bagage zijn ze klaar voor de volgende stap: het organiseren van ‘Papendrecht Connected’. Een evenement voor jongeren van 16 tot 25 jaar dat in mei plaats moet vinden om eenzaamheid tegen te gaan en verbondenheid te bevorderen. De ingrediënten: skaten, voetballen, basketballen, beats maken, rappen, een DJ, een rapper en een karaoketent.

Verbinding
Bij de uitreiking van de certificaten liet wethouder Van Erk weten onder de indruk te zijn van de deelnemers: “Van wat jullie allemaal gedaan en geleerd hebben en daar in alle openheid over vertellen. Het is ook mooi om te zien dat jullie met ‘Papendrecht Connected’ verbinding centraal stellen. Dank jullie wel daarvoor.” Het certificaat dat de wethouder overhandigde, staat niet alleen goed op het CV van de deelnemers, er zijn ook mogelijkheden om deelname aan de cursus in te zetten als stage uren.

“Dit was de eerste keer’” blikten de begeleiders van de cursus terug. “De deelnemers kenden elkaar niet allemaal, maar durfden zich bloot te geven. Ze zijn een hechte groep geworden, die veel motivatie en inzet toonde. Hun kwaliteiten kwamen mooi naar voren en ze hebben nog veel meer in hun mars. We zijn er trots op dat ze naast school en werk tijd hebben gemaakt om hier met z’n allen en samen met ons met veel plezier aan te werken. Er komt dan ook zeker een vervolg op deze eerste cursus.”

Kijk voor meer informatie over Suppord en de cursus Young Leaders op www.suppord.nl