Peter de Liefde: Slauerhoff

0
238
Foto: Hans Hulswit

Jan Jacob Slauerhoff leefde van 1898 tot1936 en was een van de belangrijkste Nederlandse dichters en romanschrijvers van het interbellum. Zijn bekendste romans zijn Het Verboden Rijk en Het Leven op Aarde en een van zijn beroemdste gedichten is getiteld ‘Woningloze’. De eerste twee regels luiden “Alleen in mijn gedichten kan ik wonen, nooit vond ik ergens anders onderdak.” Hij was een nogal rusteloze ziel, die steeds weer op reis wilde. Als scheepsarts maakte hij reizen naar Nederlands-Indië, China, Hongkong, Macau en Japan.

Zijn er vandaag de dag nog Slauerhoffs? Mensen die huis en haard verlaten, hun boeltje pakken, en verdwijnen en het avontuur zoeken? Vast wel, maar van de meeste reizigers zie je op Facebook al een foto van het aan boord gaan op Schiphol. Liefst zouden ze ook een foto plaatsen van de stewardess die koffie serveert maar gelukkig hebben ze tijdens de vlucht geen bereik. Vroeger zag je de eerste plaatjes van de vakantie van je tante en je oom op dia-avond pas een maand na thuiskomst. Op zijn vroegst.

Maar ik bedoel natuurlijk geen vakantie. Ik bedoel vertrekken met het idee dat je nooit meer terugkomt. Het zou niks voor mij zijn. Buiten het feit dat ik mijn dierbaren niet wil missen, zou ik niet weten waar ik heen zou willen. Ik heb voor mijn werk veel gereisd en best veel mooie plekken gezien, maar nog nooit een plaats waarvan ik dacht dat ik er voor eeuwig wilde blijven. Als ik dan al ging, dan maar het liefst naar een plek waar nog nooit eerder een westerling is geweest. Zijn die er nog trouwens of heeft inmiddels overal een filmploeg van BNN een opname gemaakt? Lijkt me knap vervelend als je net een, volgens jou uniek, gesprek hebt gehad met een Papua die bij het afscheid zegt: “Nou, doe de groeten aan Floortje Dessing.”

Soms dagdroom ik wel even over mooie natuurgebieden als de Grand Canyon of de Himalaya. Of van prachtige steden als Parijs of New York, maar ik denk er dan toch altijd wat dingen bij. Meestal iets Nederlands zoals een Amsterdamse gracht of een grand café met een kom erwtensoep met roggebrood met katenspek. In mijn hoofd kan ik best de perfecte plek creëren, hoor. Zelfs één waar ik zou kunnen blijven wonen. Slauerhoff kon wonen in zijn gedichten, ik in mijn gedachten.

Reageren kan via: peter.deliefde@rtvpapendrecht.nl